ОСТАННІ НОВИНИ

За незаконне вирубування лісів зростуть штрафи та кримінальна відповідальність?

|

Держлісагентство пропонує збільшити кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міністерства аграрної політики та продовольства України.

вирубка лісу

Як зазначається, наразі  розроблено зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення юридичної відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів. Відповідні зміни розроблені на основі рекомендацій експертів Світового банку.

«Сьогодні штрафи складають за незаконну рубку від 800 до 1700 грн .Ми пропонуємо за незаконну рубку змінити їх від 8,5 до 17 тис. грн, або позбавленням волі до 5 років», – наголосила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

Також вона зазначила, штрафи за неправильну видачу лісорубних та лісових квитків, до що призводить порушення правил під час будь-яких рубок, планують збільшити до майже 4,5 тис. грн(зараз це максимум 136 грн).

«За порушення права державної власності на ліси та незаконне використання земель лісового фонду штрафи зростуть до 8500 тис. грн (зараз 306 грн). А за підпали лісів та знищення їх вогнем – штраф 12 тис. грн. Якщо це призвело до людських жертв – позбавлення волі до 10 років», – підкреслила т.в.о. Голови Держлісагентства.

Окрім того, за її словами, на законодавчому рівні пропонується закріпити ведення єдиного електронного обліку для всіх лісокористувачі. Для боротьби з незаконним обігом деревини – обов’язковість проведення обліку, до того як вона буде вивезена.

«Зараз у законодавстві взагалі відсутня відповідальність для підприємців, які скуповують деревину без документів про її походження. Здебільшого – це власники пилорам. Ми пропонуємо ввести штрафи від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн з конфіскацією необробленої деревини», – повідомила Христина Юшкевич.

Фото: uk.wikipedia.org

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *