ОСТАННІ НОВИНИ

Існує загроза, що майно, озброєння та бюджетні кошти Міноборони будуть безконтрольно розкрадатися, - військовий прокурор

|

«З осені назріє небезпека, що майно та озброєння військових частин, а також бюджетні кошти, що виділяються на потреби оборонного відомства, будуть безконтрольно розкрадатися. Оскільки законодавчі зміни можуть призвести до повного безладу у військових частинах та установах, матеріальних втрат і падіння бойового духу особового складу», – про це на своїй сторінці у FaceBook повідомив військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк.

прокурор

Таким чином прокурор відреагував на прийняття ВРУ нового закону «Про прокуратуру».

«У цей час, поки країна переживає складні часи, з прийняттям нового Закону України «Про прокуратуру» суттєво обмежуються підстави та ускладнено відповідну процедуру представництва прокурором інтересів громадянина або держави в суді.

Такі зміни, за умови воєнного конфлікту на теренах України, можуть призвести до повного колапсу в захисті прав військовослужбовців, які ризикують власним життям, знаходячись у зоні конфлікту. Захищати їх просто буде нікому! Адже жоден центр надання правової допомоги, які повинні замінити органи прокуратури у питаннях правового захисту громадян, не функціонуватиме, образно кажучи «в окопах», під обстрілами ворожих куль», – наголосив О.Сенюк.

Зокрема, відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» представництво прокурором інтересів держави в суді можливо лише у випадку, якщо цей захист не здійснює або неналежним чином здійснює відповідний орган державної влади.

«А для того, щоб з’ясувати такі передумови, фактично необхідно здійснити перевірку органу державної влади. Що ж, це зрозуміло. Але знову ж таки «на поверхню води» випиває й інше – проведення будь-яких перевірок Законом не передбачено. І виникає така собі кругова порука.

Вважаю, що поки триває в країні гібридна війна, не вірно приймати рішення щодо обмеження повноважень прокурорів. Адже йдеться про долі демобілізованих військовослужбовців, бійців, які зараз в цю мить боронять нашу державу, а також про членів їх сімей і сімей загиблих в цих боях військових.

І замість того, аби захищати країну від ворога, військовослужбовець, у разі порушення його прав, буде думати як би то звернутись у центр безоплатної правової допомоги. При цьому, звичайно, тільки за місцем його проживання, що в більшості випадках є за сотні кілометрів від місця служби. Тобто, апріорі, це є неможливим», – підкреслив військовий прокурор Західного регіону.

У той же час, 2 червня 2016 року Верховною Радою України було прийнято зміни до Конституції. Відповідно до них повноваження органів прокуратури, які і так зменшені, ще більше звужуються. І ці зміни набирають чинності вже у вересні 2016 року.

«Відповідно до цих змін за органами прокуратури залишаються лише функції підтримання державного обвинувачення, нагляду за досудовим розслідуванням та представництва інтересів держави в суді У ВИКЛЮЧНИХ ВИПАДКАХ, тобто зводиться нанівець. А саме поняття представництва прокурором інтересів громадянина в суді взагалі ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ.

Після цього можу зробити певні припущення, що з осені назріє небезпека, що майно та озброєння військових частин, а також бюджетні кошти, що виділяються на потреби оборонного відомства, будуть безконтрольно розкрадатися. Оскільки такі законодавчі зміни можуть призвести до повного безладу у військових частинах та установах, матеріальних втрат і падіння бойового духу особового складу», – застерігає Олег Сенюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *