ОСТАННІ НОВИНИ

Підступні гриби: як вберегти себе від отруєння?

|

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України інформує, що в Україні почастішали випадки отруєнь грибами серед населення, і подає основні правила, яких слід дотримуватись під час збирання, переробки і споживання грибів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

грибниці

Для того, щоб вберегтися від можливих серйозних неприємностей, пов’язаних із втратою здоров’я, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть при збиранні, переробці  та споживанні дикорослих грибів:

– найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

– не можна  купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах – безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.

– при збиранні грибів у лісі  треба брати лише ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні.

– не давайте споживати малим дітям страви з грибів;

– гриби треба використовувати одразу ж після збирання, при кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими;

– страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані  грибні  страви  можна зберігати лише до наступного дня  на холоді тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки;

– не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

– не рекомендується консервувати та маринувати гриби у герметично закатаних банках. Вдома, на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню;

– якщо після споживання грибів є хоч найменша підозра на отруєння грибами: головний біль, запаморочення, кволість, блювота, пронос, біль у животі, а при ураженні нервової системи – розлади зору, галюцинації, порушення координації рухів, судоми, сонливість, необхідно   викликати швидку для своєчасного надання спеціалізованої медичної допомоги. Слід пити багато рідини. У жодному разі не можна відмовлятись від госпіталізації в лікарню.

Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі та всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння – ці ознаки можуть виникати через 2-3 доби.

Пам’ятайте, гриби корисні, поживні, але й дуже небезпечні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *