ОСТАННІ НОВИНИ

Нові 20 гривень до 160-річчя Івана Франка: Нацбанк випустив пам’ятну банкноту

|

Національний банк України презентував пам’ятні банкноти номінальною вартістю 20 гривень, присвячені 160-річчю від дня народження видатного українського письменника Івана Франка. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НБУ.

1ааа

Як наголосив під час заходу заступник голови Національного банку України Яків Смолій, Національний банк України винайшов можливість відзначити 160-річчя від дня народження видатного українського письменника, вченого та громадського діяча Івана Франка введенням в обіг особливого виду банкнотної продукції, присвяченого знаковим подіям в історії та культурі країни, – пам’ятної банкноти.

“Національний банк має власну нумізматичну програму, яка розпочалася ще у 1995 році. Наші монети відображають історію і традиції українського народу, природу, досягнення, міста, пам’ятки архітектури і видатних особистостей України. У 2006 році Національний банк України випустив срібну та нейзильберову пам’ятні монети “Іван Франкоˮ, присвячені 150-річчю від дня його народження. А сьогодні ми представляємо вам результат праці, що тривала майже рік і яка демонструє наші інноваційні технологічні можливості, – пам’ятну банкноту номінальною вартістю 20 гривень”, – зазначив заступник голови Національного банку України Яків Смолій.

За словами заступника, у світі такий вид продукції, як пам’ятні банкноти є досить популярною справою. Наприклад, пам’ятні банкноти випускають Польща, Білорусь, Казахстан та багато інших країн.

Яків Смолій нагадав, що у 2011 році на честь відзначення 20-ї річниці створення Національного банку України тиражем 1 000 штук була випущена пам’ятна банкнота номінальною вартістю 50 гривень.

Він повідомив, що пам’ятні банкноти на честь 160-річчя Івана Франка: уводяться в обіг з 1 вересня 2016 року; їх тираж становитиме один мільйон штук; для нумерування банкнот використано серію ЦБ; папір для пам’ятної банкноти було вироблено із додаванням українського льону, що дало змогу зменшити витрати на її виготовлення та додати банкноті міцності.

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко детально розповів про дизайн нової пам’ятної банкноти та її новітні елементи захисту.

“Національний банк розробляв цю банкноту з метою вдосконалення технології виготовлення грошових знаків національної валюти України та елементів їх захисту. Працюючи над її створенням, ми втілювали найсучасніші інноваційні технології як у дизайні, так і в системі захисту”, – підкреслив він.

У центральній частині на лицьовому боці пам’ятної банкноти розміщено портрет Івана Франка; основним елементом дизайну зворотного боку пам’ятної банкноти номіналом 20 гривень залишено зображення будівлі Львівського оперного театру.

Як і обігові банкноти номіналом 20 гривень пам’ятна банкнота має переважаючий зелений колір і тонований під цей колір банкнотний папір.

20 000 примірників цих пам’ятних банкнот будуть запаковані в сувенірні конверти та реалізовуватимуться регіональними представництвами Національного банку України за ціною 31 гривня. Вартість решти пам’ятних банкнот становитиме 27 гривень.

Фото: НБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *