ОСТАННІ НОВИНИ

Богдан Цюваник: «В львівських парках може «вирости» торгово-розважальний центр та кілька багатоповерхівок»

|

Колишній адміністратор Львівського центрального парку культури та відпочинку про спорудження візит-цетрів у парку «Знесіння» та «Шевченківському гаю» та проблеми незатверджених меж парків, які незаконно забудовують:

131

«Завдяки роботі у центральному Парку культури та відпочинку зсередини познайомився із парковим господарством міста та вивчив достатньо прикладів як розвивається ця галузь за кордоном.

Звичайно, без представлення остаточного проекту важко щось коментувати адже, будівництво візит-центрів це, в цілому, позитивна новина, проте вже зараз виникає немало зауважень…

Особисто мені не зрозуміло, чому ці будівлі плануються саме в тих парках, якими керує одна особа. Як щодо інших парків міста, невже там немає такої потреби? Де переконлива і зрозуміла аргументація міської ради щодо таких рішень, адже на проекти планують витратити значні кошти. Чому не проводяться громадські слухання, питання резонансні і такі слухання могли б зняти напругу…

Щодо парку «Знесіння» – спеціально витратив час на пошук схожих центрів за кордоном. Так і не вдалося знайти приклад, де візит-центр передбачав би спортивний центр. Така концепція не може не викликати побоювань, адже з наповненням, що було анонсовано споруда більше схожа на престижний готель чи розважальний комплекс…

Можна в черговому візит-центрі заміть вирубаних дерев зразу передбачити ще торгово-розважальний центр, мийку автомобілів та кілька багатоповерхівок для зручності відвідувачів парків. Питання тільки, чи самі парки залишаться при такому підході?

Сьогодні найбільше запитань викликає незрозуміла система управління зеленими зонами Львова. Відсутній єдиний центр прийняття рішень в цій сфері. Зеленими насадженнями у місті займаються районні адміністрації, ЛКП Зелений Львів та його дочірні підприємства, окремі адміністрації парків, та деякі управління міської ради. В такому хаосі важко прослідкувати куди йдуть бюджетні кошти і пізніше знайти відповідальних.

Наступна проблема, це земельне питання. Лише нещодавно, ряд парків отримав чіткі межі та державні акти на землю. А є парки, які ще досі не мають всіх документів. Це зрозуміло, адже поки межі не затверджені завжди є шанс вхопити ласий шматочок під котедж або багатоповерхівку, що в принципі ми і можемо спостерігати наприкладі постійних спроб будівництва в «Снопківському парку», парку «Горіховий Гай» та інших.

На жаль, умісті немає затвердженої єдиної стратегії розвитку парків, скверів та зелених зон. Робиться багато роботи але зазвичай хаотично та не завжди прозоро і якісно…

Коли необхідність побудови візит-центрів аргументують зароблянням парками коштів, то виникає питання, чи проводили аналіз працівники міської ради, на предмет, що потребує більше капіталовкладень і що принесе більше прибутків та користі місту, здача в оренду кафе у Шевченківському Гаю, чи оновлення давно застарілих атракціонів у Парку культури які щосезону генерують непоганий прибуток? Це питання залишу на розсуд ваших читачів», – повідомив Богдан Цюваник у коментарі Львівському порталу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *