ОСТАННІ НОВИНИ

У ЄС зрозуміли, що Україна навмисне провалила е-декларування

|

Запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним. Про це йдеться у заяві представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві.

126

Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином, вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним», – йдеться у заяві.

Європейський союз поставив під сумнів офіційну аргументацію влади щодо причин невидачі сертифікату. В заяві зазначається, що посилання на ««технічні недоліки» є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими експертами, які заслуговують на довіру».

«Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це – завдання, що його наразі має виконати НАЗК», – наголошують в ЄС.

У заяві підкреслюється, що українська влада на всіх рівнях має без зволікання владнати решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС.

«Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом», – зазначається у заяві.

«Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву прем’єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати усі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації», – додали в заяві.

Як повідомлялося, опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Детальніше про ситуацію читайте тут.

Європейська правда

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *