ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні православні віряни святкують Медовий Спас

|

Як і щороку, в серпні 2016 року православні люди святкують три великих свята. 14 серпня 2016 року – Медовий Спас, 19 серпня – Яблучний Спас, 29 серпня – Горіховий Спас. Повітря, наповнений запахами меду і достигли яблук як би говорить нам, що настає час свят Спаса, передає Львівський портал.

медовий спас

14 серпня святкують Перший Спас, який називають Медовим Спасом або Маковеєм. За переказами, в православ’ї це свято з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів пішла з міста.

Але на Медовий Спас освячують воду в річках, джерелах колодязях не тільки в пам’ять про константинопольському диво. У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду.

Наші пращури на Медовий Спас обов’язково купалися у водоймах. Вважалося, що в цей день вся вода набуває чарівної сили – змиває гріхи, рятує від бід і хвороб. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути.

14 серпня в церквах і православних храмах освячують не тільки воду, але також і мед. Саме в цей час стільники у вуликах заповнені медом до відмови і саме час збирати урожай, а після освячення, пригощатися досхочу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *