ОСТАННІ НОВИНИ

Сигаретні кіоски в Україні можуть зникнути?

|

У Раді зареєстрували  законопроект щодо регулювання торгівлі тютюновими виробами, а також обмеження впливу викладки тютюнових виробів у місцях їх продажу на дітей та осіб, що не палять.

сигарети

Ініціатори законопроекту зазначають у пояснювальній записці, що «в торгових точках дизайн вітрин з тютюновими виробами ретельно продумується, щоб привернути увагу покупців. Це досягається за рахунок використовуваних матеріалів, освітлення, фону і кольору. Такі вітрини часто розміщуються у кіосках, де є видимими не тільки тим людям, що палять, а і дітям, неповнолітнім та людям, що взагалі не споживають тютюн. Щороку такі вітрини стають помітнішими, яскравішими та привертають все більше уваги».

Як йдеться далі, для того, щоб адресувати цю проблему у деяких країнах світу було запровадження відповідне регулювання торгівлі тютюновими виробами, зокрема, заборона викладки таких виробів у відкритих вітринах. Так, відповідні обмеження на даний час вже були впровадженні у Австралії, більшості провінцій Канади, Хорватії, Великій Британії, Фінляндії, Ісландії, Ірландії, Норвегії, Російської Федерації тощо.

В той же час, як показує досвід країн, у яких було обмежено викладку тютюнових виробів у вітринах, такі обмеження часто вимагають від рітейлерів значних змін до існуючого оформлення точок торгівлі та встановлення нового торгівельного обладнання у точках продажу тютюнових виробів.

Переобладнання точок продажу може бути достатньо дорогим. У зв’язку із цим власникам малого та середнього бізнесу зазвичай потрібен більший час на пристосування до нового регулювання та можливості планування свого бізнесу заздалегідь, щоб забезпечити дотримання законодавчих вимог одночасно із введенням у дію нового законодавства.

Водночас у пояснювальній записці додають, що на даний час в Україні сформована практика організації торгівлі тютюновими виробами, які переважно реалізуються в невеликих кіосках, павільйонах, магазинах, розташованих в межах крокової доступності. На сьогоднішній день в Україні працює більше ніж 70 000 точок роздрібної торгівлі, що здійснюють торгівлю тютюновими виробами та відносяться до суб’єктів малого або середнього підприємництва (кіоски, маленькі магазини тощо).

Отож, суть законопроекту полягає у використанні найкращих світових практик, зокрема досвіду Великої Британії, та застосування збалансованого підходу щодо поступового переобладнання пунктів продажу тютюнових виробів та заборони видимої викладки тютюнових виробів у вітринах.

Законопроектом пропонується ввести обмеження на викладку тютюнових виробів і таким чином знизити їх привабливість для дітей та молоді, в той же час, забезпечити впровадження нового регулювання таким чином, щоб звести до мінімуму вплив на маленький та середній бізнес, а також надати такому бізнесу можливість скористатися досвідом великих магазинів в реалізації нових законодавчих норм.

Також пропонується заборонити відкриту викладку тютюнових виробів у всіх місцях торгівлі, а для магазинів чи кіосків, значна частина товарообороту яких формується за рахунок тютюнових виробів – надати їм можливість  переобладнатись у спеціалізоване місце торгівлі. Тютюнові вироби мають бути розміщені таким чином, щоб залишатися невидимими для громадськості поза межами місць торгівлі, у тому числі і спеціалізованих, доступ у які буде заборонено особам, які не досягли 18 років.

Додамо, що відповідний законопроект ініціювала нардеп Олена Масоріна.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *