ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді хочуть визнати дії Польщі у 1919-1951 роках геноцидом українців

|

У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови «Про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919 – 1951 роках». Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

верховна рада

Автором відповідного проекту (№ 5012) є позафракційний  народний депутат України Олег Мусій. На сайті ВР він розміщений 3 серпня й, відповідно, поданий на розгляд.

Як пише УНІАН, депутат також розмістив скан-копію проекту постанови. Як зазначається в цьому документі, «проголошення незалежності Польщі 11 листопада 1918 року стало великою радістю, торжеством справедливості для польського народу, але, водночас, обернулося великим горем, катастрофою для сотень тисяч українців». Також наголошується, що історія України під владою Польщі це «історія геноциду українського народу, системно та послідовно вчиненого Польською державою».

У проекті постанови сказано, що «кілька десятиліть українці Польщі страждали і гинули лише за те, що вони були українцями, сотні тисяч депортованих, десятки тисяч замордованих мирних українців – громадян Польської держави – гіркий підсумок великопольського урядування, заручниками якого чи не у першу чергу стали самі поляки».

Як йдеться в проекті, в цей період «українці боролися за свою свободу на своїй землі, а поляки билися за чуже. Точна кількість жертв тих подій не відома й досі. Пам’ять про жертви 1919 – 1951 років чекає належного вшанування і сьогодні».

«Верховна Рада України віддає належне усім жертвам злочинів, вчинених Польською державою проти своїх громадян у період 1919 – 1951 років. ВР встановлює 24 березня Днем пам’яті про українців – жертв геноциду, вчиненого Польською державою протягом 1919 – 1951 років», – йдеться в проекті постанови. При цьому наголошується, що ці «гіркі уроки історії» не повинні впливати на сьогоднішню співпрацю двох держав. «Верховна Рада України висловлює щиру вдячність Польщі за підтримку України у її боротьбі із зовнішньою агресією», – зазначається в проекті.

Нагадаємо, напередодні Польський сейм визнав Волинську трагедію геноцидом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *