ОСТАННІ НОВИНИ

Ситуація на Грибовицькому сміттєзвалищі погіршується, є загроза нових зсувів

|

Сьогодні під час засідання позапланової міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, розглянули питання про загрозливу ситуацію, яка виникла у зсувній та прилеглих до зсувної ділянок на Грибовицькому сміттєзвалищі, внаслідок повторних загорань з 26 по 31 липня, оскільки це загрожує повторним зсувом схилу сміттєзвалища і виплескуванням сміттєвою масою інфільтрату з басейнів за межі огороджуючих дамб, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації екологічного характеру. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Грибовичі

«Після 30 травня, на жаль, ситуація не покращується, а погіршується. Має місце часте займання, схил дестабілізований, є небезпека нових зсувів сміття з потраплянням цього сміття в озера інфільтрату, внаслідок чого інфільтрат може вийти за межі дамб. Тому ми звернулись до комісії з надзвичайних ситуацій щодо вжиття першочергових заходів зі стабілізації цього схилу. Комісія прийняла рішення почати роботи зі стабілізації полігону», – розповів  директор ЛКП «Збиранка» Володимир Занік.

«Протягом минулого тижня було чотири загорання на небезпечних зсувах,  і для того, щоб терміново приступити до ліквідації наслідків і унеможливити більш важкі наслідки, необхідно було провести засідання комісії ТЕБ і НС, щоб негайно приступити до ліквідації наслідків. Дуже надіємося, що найближчим часом проект стабілізації-рекультивації, який перебуває на експертизі і розробляються відповідні карти, буде реалізовуватися. Науковці із НУ «Львівська політехніка» постійно проводять контроль  і фіксують стан зсуву. За висновками моніторингу, терміново потрібно приступити до виконання робіт», – зазначив Віктор Іваніцький, начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР.

Зокрема, за результатами інженерно-геодезичного моніторингу (із 11.06.2016 по 30.06.2016) Інституту геодезії НУ «Львівська політехніка» за ділянками зсуву на Грибовицькому сміттєзвалищі, між сміттєвими масами є розрив, тому динаміка така, що маси постійно змінюються у просторі, можливий зсувний процес, на який впливають  і погодні фактори (тепло, дощі).  За словами завідувача  кафедри інженерної геодезії НУ «Львівська політехніка» Анатолія Церклевича, виявлено тріщину на західній частині схилу, довжиною 80 м, глибиною – 4 м, яка протягом усього періоду спостережень розширювалась від 1,5 до 2 м і має тенденцію до подальшого розширення, тому виконання будь-яких робіт  безпосередньо у близькості до схилу є небезпечним, і слід негайно вжити заходів зі стабілізації.

«Питання охорони на полігоні також актуальне, бо є небезпека підпалів, бо виділяється біогаз з тіла полігону, найменша іскра може спричинити займання та пожежу. Тому необхідно вжити усіх заходів, щоб не було сторонніх людей, які би могли спричинити це займання. Є доручення «Муніципальній дружині» підсилити службу.

Має бути встановлено 4 металевих вишки висотою від 8 до 20 м, на яких будуть встановлені відеокамери та термографічні камери. Роботи розпочались, вже залили фундамент під ці вишки. Доступ до зображення з камер будемо мати ми і зображення буде виведено у Центр безпеки міста, де диспетчери будуть спостерігати за станом полігону, чи нема займань, чи нема сторонніх людей», – розповів Володимир Занік, директор ЛКП «Збиранка».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *