ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові медики обговорили впровадження скринінгу раку шийки матки

|

29 липня у Львові відбувся круглий стіл на тему «Стратегія скринінгу раку шийки матки у Львівській області» для напрацювання спільних скоординованих дій усієї медичної спільноти Львівської області та Львова для успішного впровадження програми скринінгу, зокрема на рак шийки матки, передає Львівський портал.

1

 

Серед присутніх були медики усіх рівнів: первинного, вторинного і третинного – завідувачі відділеннями Онкоцентру,  завідуючі жіночих консультацій, акушери гінекологи районних лікарень а також сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії. Кожен з них має відмінний досвід у спілкуванні з пацієнтам і для успішної реалізації програми скринінгу, а саме запрошення якомога більшої кількості пацієнтів і переконання жінок не нехтувати своїм здоров’ям, важливою є думка кожного медика і його досвід спілкування з жінками.

Також учасники круглого столу засвідчили, що важливою є також робота з медиками, адже за словами головного позаштатного спеціаліста Департаменту ОЗ ЛОДА з акушерства і гінекології І. Потапова: «У 8-ми породіль-медичних працівників виявлено інвазивний рак шийки матки».

Тому найважливішим завданням успішного впровадження програми скринінгу раку шийки матки та раку грудної залози є ефективна просвітницька компанія для населення та взаємодія усіх медичних працівників, не тільки акушерів-гінекологів, але й хірургів, терапевтів, сімейних лікарів для залучення усіх жінок області до проходження скинінгових процедур.

2

Довідка

Скринінг (англ. screening, від screen – просівати, сортувати, відбирати) є досить поширеним і відомим поняттям у медицині, але на практиці в Україні програми скринінгу не поширені.

Скринінг визначають як масове обстеження населення з метою виявлення осіб з наявністю певного захворювання за відсутності клінічних симптомів та скарг. У рамках спільного зі Світовим банком проекту МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» скринінг передбачатиме огляд жінок гінекологами із взяттям цитологічного мазка та скерування на мамографію (при потребі) для дослідження грудних залоз.

Нагадаємо, на Львівщині реалізовують субпроект «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій», що покликаний покращити стан здоров’я  жіночого населення Львівської область у сфері протидії злоякісним новоутворенням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *