ОСТАННІ НОВИНИ

«Ту Стань» телепортує у Середньовіччя: лицарські бої, танці і музика

|

Фестиваль «Ту Стань» запрошує усіх поринути в атмосферу Середньовіччя. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили організатори заходу, передає кореспондент Львівського порталу з місця події.

1

Фестиваль середньовічної культури проходитиме 5-7 серпня за 120 км від Львова у селі Урич Львівської області на території історико-культурного заповідника «Тустань».

Як зазначив директор фестивалю  Орест Кондратович, основний акцент робили на атмосфері, щоби кожний зміг зануритися в Середньовіччя. Також він розповів, що «родзинкою» «Ту Стані» буде дитячий штурм фортеці. Так, для підлітків віком 12-16 років влаштують свій турнір.

2

Водночас головний режисер фестивалю Уляна Мороз розповіла, що цього року основною історичною темою стане Щит Європи. Як пояснюють організатори, із 13 століття Україна виступала щитом між Європою і Азією, захищаючи європейські держави від монголів.  «І знову ми стоїмо щитом для Європи, тоді вона нам пропонувала корону, а тепер – сузір’я зірок ЄС…», – додала Уляна Мороз. Отож, могутні скелі Тустані перетворяться на середньовічний форпост, в якому будуть відтворюватися ці події.

3

На «Ту Стані» можна буде відвідати виставку військової зброї та одностроїв визвольних змагань 20 та 21 століть. «Будуть артефакти із УГА та АТО. Ця виставка у контексті ідеї щиту Європи, історії, що йде по колу… Перша світова війна, Друга світова, а тепер знову ми є цим щитом», – розповіла Уляна Мороз.

Фестивальники зможуть оглянути інтерактивну скульптуру «Короля Данила». «Це велика споруда, її висота – чотири метри. Вона має чотири сторони із своїми підтемами  – коронація Данила, взаємини з татаро-монголами і Європою, розбудова держави. Кожен зможе підійти, погратися і стати учасником вистави, яка буде розгортатися», – пояснила автор Мирослава Рожко.

4

Також будуть камерна сцена із літературою і музикою. Усі бажаючі зможуть насолодитися середньовічною музикою, а головним гостем літературної частини стане Олександр Ірванець.

Окрім цього, на гостей фестивалю чекають цікаві майстер-класи – з середньовічних європейських танців, слов’янської каліграфії, вироблення прикрас із глини, видобування вогню кремнієм, середньовічної кулінарії. Ще однією цікавинкою стане лекція по натуральній парфумерії і створення ароматичної композиції «Тустань». Традиційно проходитимуть лицарські бої, де кожен бажаючий зможе перевтілитися у справжнього лицаря.

Фото: lviv.vgorode.ua, ufest.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *