ОСТАННІ НОВИНИ

Письменники хочуть «воскресити» у Львові Ставропігійське Братство

|

Львівська обласна організація Національної спілки письменників України закликає громаду підтримати ідею відродження Ставропігійського Братства. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі організації.

1

Подаємо повний текст звернення письменників щодо релігійної ситуації в Україні:

«Існують речі, про які мовчати ми не маємо права, бо якщо мовчатимемо ми – закричить, за Євангелією, саме каміння…

Сім віків з 988 по 1686 рік територія сучасної України була визнаним екзархатом Східного Патріархату. Чинячи сваволю, Вселенський Патріарх Діонісій, котрого чотири рази ганебно скидали з патріаршого престолу, у 1686 році погодився на поглинання Української Церкви Московією. Дарма, що проти цього акту тоді рішуче виступив Єрусалимський Патріарх Досифей.

Діонісій як подяку отримав з Москви 200 золотих соболів. Він ще просив платню для архиреїв. Москва обіцяла, але, як це часто траплялось – обманула.

Ми, письменники різноконфесійного Львова, керуючись статтею №35 Конституції України, де визначено зміст права на свободу світогляду і віросповідання –  звертаємось найперше до небайдужих, патріотично налаштованих і Богобоязких  братів-українців визначитися нарешті, яка нам Церква потрібна?  Своя – Помісна і Єдина чи та, яка за словами  митрополита Олександра (Драбинко) усе дужче перетворюється у «Церкву держави-агресора»?

Ми скеровуємо свої молитви до Фанари, резиденції Вселенського Патріарха в Стамбулі : почуйте нас, заступіться за скривджену і упосліджену Українську Церкву. Адже перебуваючи з історичним візитом у Києві за Президентства Віктора Ющенка Ви, Вселенський Патріарше Варфоломію,  у своїй офіційній промові на київському майдані закликали визнати недійсною (дослівно) анексію Київської Митрополії Московським Патріархатом у 1686 році. Владико, де Ваші подальші кроки? Чому усе зупинилось на рівні гарно- звучних заяв? Чому, коли на Балканах утворювалися національні держави – без жодних проблем оформлялись автокефальні церкви: Грецька – 1850 року; Сербська – 1831 року; Болгарська – 1945 року; Албанська – 1937 року.

Сьогоднішня Україна – це  понад 17 300 православних приходів. У самій Росії – трохи менше 15-и тисяч. Україна – перша у Православ’ї . За нею Румунія з 16-а тисячами приходів.

Для того, аби отримати з рук Першоієрарха Варфоломія такий бажаний Томос про дарування автокефалії – нам треба діяти. Нам – це усім українцям, громаді небайдужих людей. Ми не розкольники і не єретики! Ми вимагаємо торжества історичної правди. З нами – кращі  інтелектуальні сили суспільства і депутати Верховної Ради, котрі 245-а голосами провели через парламент звернення до Вселенського Патріарха з проханням автокефалії.

Але треба не скиглити, а наступати. Щоденно, вперто, послідовно…. Не вір! Не бійся! Не проси! З-поміж багатьох шляхів і методів  виборювання Помісної Української Православної Церкви, ми, письменники Львова, вважаємо за доцільне створення громадської організації «Ставропігійське Братство»

Успенське Ставропігійське братство діяло у Львові від 1439 року і уславило себе безліччю добрих справ, як от утримання друкарні, школи, шпиталю. Усім знані імена керівників Братства: брати Юрій та Іван Рогатинці, Іван та Дмитро Красовські, Леонід Малецький.   Навколо Братства гуртувалися вчені мужі – брати Стефан та Лаврентій Зизанії, Кирило Ставровецький, Іов Борецький, Памва  Беринда…. Львівське братство знайшло продовження у аналогічних організаціях  міст Берестя, Більська, Віленська, Києва, Луцька, Могиліва, Слуцька, Тернопіля, Літківців….. Ставропігію підтримав магнат, некоронований король України Костянтин-Василь Острозький…

Просимо у громади підтримки щодо нашої ініціативи. Відроджене Ставропігійське Братство активно долучиться до процесу створення Помісної Церкви шляхом книгодрукування, пропаганди і просвітництва, участі у всіх намічених у майбутньому заходах».

Фото: stud-times.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *