ОСТАННІ НОВИНИ

На «Піскових озерах» замість бруду відмивають гроші?

Соломія ГРИГОР’ЄВА, Львівський портал

|

Колись наймальовничіші у Львові «Піскові озера» (в народі – «Алтайські») зараз мають вкрай занедбаний вигляд. Озера настільки замулені та недоглянуті, що про їх колишню красу навіть ніхто й не згадує. Впродовж останніх двох років Львівська міська рада виділила на «ремонт» озер близько півмільйона гривень, проте цими грішми на «Алтайських» навіть не пахне.

Піскові_Озера

У вересні 2014 року мерія «серйозно взялась» за озера, і на їх території почались роботи з очищення від рослинності та мулу. Опісля, в жовтні, берега «Піскових» обклали брусом, щоб не допустити зсуву ґрунту. Як повідомляла прес-служба Львівської міської ради, на роботи з очищення цих озер витрати близько 200-300 тисяч гривень.

DSC_0331

DSC_0336

Окрім того, 22 липня вже 2016-го на «Алтайських озерах» провели так звану очистку води. На водоймах працівники ДП «Боднарівка» вносили спеціальний біоконцентрат американського виробництва, з вмістом бактерій, призначений для очищення поверхні водойми від трави, ряски, синьо-зелених водоростей, каламутності і цвітіння води. Мешканці прилеглих будинків поділились, що в цей день на території парку був специфічний запах. Деякі громадяни сказали, що вода в деяких місцях стала трішки чистішою, проте озера й надалі залишаються брудними. Скільки влада виділила на це коштів – не відомо.

вода

Пройшло майже два роки з початку «очищення», і кореспондент Львівського порталу вирішив подивитись на вигляд недешевого укріплення берегів. Як видно на фото, «брус» майже повністю розвалився і вже точно нічого не укріплює. Про брудну воду, яка ще й має не надто приємний «аромат», мова навіть не йде.

DSC_0342

Пізніше вдалося з’ясувати, що в управління екології та благоустрою Львівської міської ради не знають: скільки конкретно і на які саме роботи виділялись гроші.

«Повідомляємо, що управління не було замовником зазначених робіт та відповідно не є володільцем запитуваної Вами інформації, а відтак не в змозі надати вичерпну інформацію з запитуваного приводу», – йдеться у відповіді на запит народного депутата України Ігоря Васюника, яка є в розпорядженні Львівського порталу.

DSC_0325

У зверненні було прохання надати інформацію про перелік проведених робіт у парку «Піскові озера» міста Львова у період 2014-2016рр. Також парламентар просив зазначити підрядну організацію, яка виконувала роботи та суму коштів, які були виділенні на виконання відповідних робіт.

7 червня 2016 року (окрім звернення в міськраду) депутат надіслав таке ж звернення в ЛКП «Зелений Львів». Проте комунальне підприємство навіть не надало відповідь у встановлений законом термін (10 днів з моменту його одержання). Відтак було надіслано повторний запит 26 липня. Враховуючи вищевикладені факти, відповіді можна й не дочекатися. В «кращому» випадку – отримати жалюгідну відписку. А це вже адміністративна відповідальність: адже якщо відповіді так і не буде, то доведеться подавати звернення до завідувача відділу контролю Апарату Верховної Ради України для забезпечення складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 188-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтак – передача відповідного протоколу до суду для притягнення посадових осіб ЛКП «Зелений Львів» за невиконання норм Закону України.

DSC_0341

У ситуації, що склалася, маємо значно більше питань, ніж відповідей. Якщо на певні роботи ще у 2014 році виділялося майже 300 тисяч гривень, то яким чином «укріплені» береги за таку суму могли розвалитись менш ніж за 2 роки? Не кажучи вже про періодичний нестерпний сморід та загальне захаращення об’єкту. Адже відпочинкових зон у належному стані і вигляді так бракує мешканцям Львова та його гостям для нормального цивілізованого дозвілля. І стає зрозуміло, чому…

Фото: Соломія Григор’єва, uk.wikipedia.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *