ОСТАННІ НОВИНИ

Глава УГКЦ закликав українців не перешкоджати ході Московського патріархату, бо це на руку ворогам

|

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав поділився своїми враженнями від так званої хресної ходи, яка іде на Київ. Про це повідомляє РІСУ.

святослав

«Якщо ми приглянемося до хресної ходи, яку організувала УПЦ (Московського патріархату) в Україні, то, очевидно, навіть у віруючих людей виникне багато сумнівів. І, гадаю, небезпідставно. Передусім у нас виникнуть сумніви тому, що організована в такий спосіб хресна хода несе в собі багато нерелігійних елементів. Думаю, віруючі люди в Україні вміють сьогодні відрізняти релігійне від політичного», – наголосив він.

За його словами, тривогу викликає саме нерелігійний аспект цієї ходи. «Ми всі пам’ятаємо, як на початку війни на Донбасі агресор використовував тактику живого щита (використовували старців, жінок, навіть дітей як щит для озброєних злочинців). Така поведінка є просто вершиною цинізму. Я вже не кажу про те, що гідність людської особи не можна використовувати як інструмент задля якоїсь мети», – зауважив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

І додав, у багатьох є побоювання,  що учасників ходи можуть використати як інструмент для якоїсь ще не оголошеної, не декларованої мети, як це вже було на Донбасі в недавньому минулому.

«Дуже часто очільники Московського патріархату в Україні ініціюють якісь акції або стаються події за їхньої мовчазної згоди, за які потім священноначаліє не хоче нести відповідальності, знімає із себе відповідальність. Ось недавній мітинг перед дзвіницею собору Святої Софії, на якому віруючі Московського патріархату декларували свою приналежність до цієї Церкви. Пізніше очільники цієї структури заперечили будь-яку відповідальність за дії тих людей. І тепер виникає запитання: зініціювати багатотисячний похід на Київ легко, але чи візьмуть відповідальність за дії тих людей очільники цієї ходи і ті, які її зініціювали? Чи не буде такого, що вони прийдуть до Києва і вийдуть з-під контролю своїх духовних лідерів? І тоді духовенство просто розведе руками і скаже, що відмежовує себе від їхньої поведінки», – зазначив він.

Відтак Блаженніший Святослав закликав українських патріотів не піддаватися на провокації і не перешкоджати ході: «Я б хотів окремо звернутися до тих, які вважають себе українськими патріотами, які публічно висловлюють ідеї несприйняття цієї ходи і навіть хочуть перешкоджати її учасникам. Застерігаю від будь-яких спроб перешкодити цій ході. Бо такого типу поведінка йде на руку ворогам України.

А з нашого боку чи з боку тих, які вважають себе українськими патріотами, не потрібно піддаватися на провокації. Треба просто чітко фіксувати такого виду поведінку і подавати її до загального відома. Гадаю, це також повинні робити органи державної влади. Серед духовенства Московського патріархату є дуже багато фактів поведінки, не сумісної з покликанням громадянина України. Про це нам було сказано під час останньої зустрічі голови Служби безпеки України із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Про це треба відкрито говорити!».

Фото: kyivsobor.ugcc.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *