ОСТАННІ НОВИНИ

У Сеймі Польщі закінчилося друге читання проекту «волинської» постанови

|

Польський Сейм пізно ввечері 20 липня завершив друге читання проекту постанови «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА».

Проект постанови представив депутат Міхал Дворчик з партії «Право і справедливість». Він повідомив, що парламентська комісія підтримала проект, написаний його партією. Згідно з цим варіантом, Сеймові пропонують визнати трагічні події на Волині й Галичині 1943 – 1945 років геноцидом поляків, а пам’ять загиблих вшановувати щороку 11 липня.

На думку Дворчика, така постанова є не тільки даниною пам’яті загиблим, але може запобігти виникненню в майбутньому «стіни», що відмежує українців від поляків.

Натомість Марцін Свенціцький, депутат від партії «Громадянська платформа», говорив, що запропоновану постанову не можна розглядати поза контекстом сучасних подій в Україні.

«Буває так, що найбільш шляхетні наміри і заклики можуть принести зворотній ефект», – сказав Свенціцький.

До поміркованості у заявах, які стосуються минулого закликав Єжи Мейштович, представник партії «Новочесна». Він наголосив, що сьогодні Європа опинилася на крутому повороті, а поляки можуть почуватися в безпеці, допоки Україна бореться з зовнішньою агресією.

Після дискусії депутати відправили проект постанови до профільної комісії для внесення доповнень і виправлень. Остаточний варіант документу в Сеймі збираються ухвалити у п’ятницю, 22 липня.

Президент України Петро Порошенко 8 липня разом з українською делегацією під час візиту до Варшави на саміт НАТО поклав квіти до Пам’ятника жертвам Волинської трагедії.

У МЗС України раніше закликали утриматися від політизації Волинської трагедії.

Цього року виповнюються 73-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *