ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вперше утепляють багатоповерхівку ОСББ за кредитні кошти

|

Впровадження енергоефективних заходів у будинках стає простішим. 12 липня львівське ОСББ «Берегиня», що на вул. Кульпарківській, 158-б, уклало перший кредитний договір із банком на суму 1,35 млн грн. на проведення теплоізоляції зовнішніх стін багатоповерхівки та вже розпочало відповідні роботи. Після їх завершення, ОСББ отримає відшкодування з міського та державного бюджетів у розмірі 30 та 40% відповідно, що загалом може перевищити 650 тис грн. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

1

Як розповідають у відділі супроводу ОСББ Львівської міської ради, торік ОСББ «Берегиня» уже брало кредит на енергоефективні заходи в цьому будинку на суму 143 тис грн., який використало на заміну вікон на енергоощадні та встановлення лічильника на теплову енергію. Відтак, утеплення фасаду стане ще одним кроком до досягнення комплексної енергомодернізації.

«ОСББ «Берегиня» працює всього рік. За цей час, скориставшись двома кредитами, ми змінили лічильник на тепло, замінили 30 вікон на енергоощадні, модернізували освітлення в під’їздах. Із взятих 143 тис грн міська і державна програми відшкодували нам 105,3 тис грн. Тобто загалом ми повинні були оплатити всього 37,7 тис грн. Економія відчутна вже зараз. Якщо рік тому ми платили за світло загального користування 700-800 грн, то зараз платимо 150-200 грн., і це притому, що тепер світло в під’їздах горить постійно. За теплоенергію ми також очікуємо на суттєву економію – до 45%», – розповідає голова ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян.

Експерти підкреслюють: енергозбереження в одному помешканні не дасть відчутного ефекту. Лише енергомодернізація цілого будинку здатна забезпечити суттєву економію. «Якщо мешканець впроваджує такі заходи лише у своїй квартирі, то взимку можна зекономити до 10%. Якщо ж будинок впроваджує такі заходи як єдиний майновий комплекс, шляхом модернізації системи опалення, утеплення фасаду тощо, то економія становитиме близько 50-60%», – зазначає регіональний консультант проекту МФК «Енергоефективність у житловому секторі» у Львівській області Галина Когут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *