ОСТАННІ НОВИНИ

Село на Львівщині змушують стати частиною Пустомитівського «королівства»: мешканці обурені

|

Село Лисиничі, що розташоване у Пустомитівському районі на Львівщині, змушують об’єднатись у Пустомитівську громаду, незважаючи на опір місцевих жителів. Про це у коментарі Львівському порталу зазначила депутат сільської ради Лисиничів Софія Лотоцька.

За її словами, сільський голова Лисиничів Мирон Бедрій лобіює приєднання села до «Пустомитівського царства», відкрите обговорення питання децентралізації з громадою він гальмує.

«Ще 6  квітня група людей зареєструвала звернення до голови сільради про те, що треба провести громадське слухання, щоб донести до людей інформацію. Сьогодні  громадські слухання ще не проведені, вони нібито плануються на наступний тиждень, але в якому форматі і коли – ніхто не знає. Ситуація виглядає так, що просто затягують час для того, щоб потім в останню хвилину прийняти таке рішення, яке комусь вигідне», – розповіла депутат.

«Цього дуже хоче наш голова (приєднатись до Пустомитівської об’єднаної громади – ред.). Які у нього є на це причини і обставини – ми можемо тільки здогадуватися. Але голова нашої сільської ради сказав після сесії 25 червня: «Ми йдемо в Пустомити і все. Це не обговорюється», – додала вона.

За її словами, громада села 17 липня таки зібралась і вирішила, що об’єднуватись з Пустомитівською громадою не хоче.

«Я спілкуюсь з багатьма людьми і питаю їхню думку. Поки що жодної людини, яка би була за об’єднання в Пустомитівську єдину громаду, я ще не зустрічала. Ініціативна група збиралася і вчора, ми провели громадські слухання. І прийняли рішення про те, що ми проти об’єднання в Пустомитівську громаду. Коли ми хотіли провести ці громадські слухання, нас не пустили в Народний дім. Ці слухання відбулись все-одно, вони були на вулиці», – зазначила вона.

Як каже депутат, сьогодні в сільраді є дві пропозиції про об’єднання: від Сорок Львівських і Пустомитів. Мешканці не впевнені щодо першої пропозиції, але другу відкидають вже.

«Ми дуже довгий час перебували в Пустомитівському районі. Ми були віддалені від свого райцентру. Щоб добратися до Пустомитів, нам треба було переїхати увесь Львів. Дуже багато є питань, які вирішуються в Пустомитах, а коли там буде об’єднана громада, то це взагалі буде катастрофа, бо ще більше повноважень передається у Пустомити, а на місцях лишиться їх менше. Тому люди виступають категорично проти. Багато експертів говорять, що ця громада є завелика. Вони не дотримуються  рекомендацій, що складені урядом стосовно об’єднання громад. Наприклад, центр має бути не далі, ніж 25 кілометрів від будь-якого пункту певної об’єднаної громади. З Лисинич до Пустомитів є приблизно 35 км», – розповіла С. Лотоцька.

Серед основних проблем, з якими зіткнуться мешканці села Лисиничі (та й інших сіл) після об’єднання у Пустомитівську єдину громаду, депутат відмітила такі:

«Там вже налагоджені свої схеми, які нам навряд чи вдасться поламати. Який там буде розподіл коштів, якщо громада така велика? Є дуже багато мінусів. А ще є ситуація, що в Пустомитівській громаді буде приблизно 36 депутатів, а сільських рад сьогодні є 39. Тобто навіть кожна сільська рада не буде мати свого представника, не кажучи про село. Окрім того, вибори будуть проводитися на мажоритарній системі – по такій системі може бути, що від одного села буде 5 представників, а від іншого – жодного», – резюмувала депутат.

Нагадаємо, що Пустомитівський район – це територія виборчого округу народного депутата України Богдана Дубневича.

Фото: Вікіпедія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *