ОСТАННІ НОВИНИ

Влада Львова провокує екологічну катастрофу в Бориславі. Містяни – категорично проти

|

Ситуація на бориславському сміттєзвалищі критична. Бориславці ставляться негативно до того, щоби до них везли львівське сміття. Якщо, не дай Боже, станеться якась катастрофа, місто злетить у повітря. Про це Львівському порталу повідомила громадська активіста Борислава, співзасновник ВГО «Право та справедливість» Руслана Мельник.

128

«На Бориславському сміттєзвалищі ситуація жахлива. Багато років тому міська влада заключила договір з компанією «КОМ ЕКО» щодо надання в оренду земельної ділянки під сміттєзвалище терміном на 20 років. Згідно договору сміття на наш полігон звозиться з усього регіону – Стебника, Дрогобича, Борислава, Станилі та інших населених пунктів. Також згідно договору компанія з часом мала вирішити проблему шляхом побудови сміттєпереробного заводу. Цього не було зроблено, а територія сміттєзвалищ щоразу більше розширювалася. Там уже «поселилися» бомжі, місцеві і приїжджі цигани, розгорнули цілі табори. Навіть зробили свиноферму. Маємо такі собі міні-Грибовичі.

Але ситуація у нас набагато складніша. Борислав – специфічне місто: глушаться нафтові свердловини, затоплюються озокеритні шахти. У місті йде сильна загазованість. Не дай Боже, такої пожежі, як в Грибовичах, Борислав не витримає! Все просто взірветься! А якщо злетить в повітря Борислав, то така ж доля спіткає і навколишні міста і села», – наголошує Руслана Мельник.

За словами активістки, кілька тижнів тому у Бориславській міській раді тривали дискусії щодо того, аби допомогти Львову з вивозом сміття на бориславський полігон ТПВ.

«Консенсусу не досягли, адже мешканці Борислава категорично проти цього. Мер Борислава – Ігор Яворський – представник «Самопомочі», тому йому дуже легко домовитися зі Львовом навіть всупереч волі громади. Але ж громада – проти! Відтак сесія не підтримала це питання. Але до нас почала надходити інформація від мешканців територій, прилеглих до сміттєзвалища, що все-таки їдуть зі Львова сміттєві машини і везуть сміття. Це відбувалося ще у червні. Одну з таких машин наші активісти зафіксували», – розповідає Р.Мельник.

126

129

127

Тоді активісти викликали поліцію. Правоохоронці підтвердили, що ця машина привезла саме львівське сміття.

«Львівська влада лише вчора офіційно заявила, що буде підписано угоду з Бориславом на вивіз сміття, а вартість захоронення – 400 тис грн, які виділяють нашому місту як субвенції із загального фонду бюджету Львова. Як вони хитро зробили! Ще минулого тижня в кулуарах домовилися: «Пройде – не пройде», і без договору, без попередньої передоплати почали вивозити львівське сміття. Адже це питання навіть виносили на сесію Бориславської міськради минулого тижня. Проте під тиском громади депутати не підтримали ініціативу міського голови. Бориславці «на гарячому» зловили лише одну автівку. Але знаємо, що інші вантажівки зі Львова намагалися їхали на наше сміттєзвалище, частина з них – через Трускавець. Їх теж не пустили», – веде далі активістка.

За її словами, ситуація на бориславському сміттєзвалищі критична.

«Треба спочатку розібратися чи можна його взагалі експлуатувати навіть сьогодні, не кажучи вже про завтра. Бориславці ставляться негативно до того, щоби до нас везли львівське сміття. Що таке 400 тисяч гривень на таке місто, як Борислав? Якщо, не дай Боже, станеться якась катастрофа, то цих коштів не вистачить навіть на те, аби евакуювати такий мікрорайон, як Губичі, який є прилеглим до території сміттєзвалища. Люди – категорично проти! Адже екологічна ситуація в Бориславі й так не найкраща: і щодо рівня онкозахворювань, і серцево-судинних хвороб. Ми не допустимо підписання цього документу. Адже це – одноразова угода. А наслідки можуть бути на десятиріччя», – підсумовує Руслана Мельник.

Фото: Руслана Мельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *