ОСТАННІ НОВИНИ

Бойовики стратили на Донбасі кілька сотень людей, - ООН

|

В результаті страт на Донбасі загинули кілька сотень людей. Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини “Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 по травень 2016 року”, повідомляє РБК-Україна прес-служба організації.

бойовики

Зокрема, в доповіді, підготовленій Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, говориться, що збройний конфлікт в окремих районах Донецької і Луганської областей “підживлюється припливом іноземних бойовиків і зброї з Російської Федерації і є основною причиною більшості порушень права на життя в Україні за останні два роки” та призвела до загибелі до 2 000 цивільних осіб.

“До 90% смертей цивільних осіб в ході конфлікту, стали результатом невибіркових обстрілу населених районів”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, наголошується, що деякі з смертей можуть кваліфікуватися як військові злочини та/або злочини проти людяності.

“В цілому, безкарність за вбивства залишається кричущою, заохочуючи їх вчинення і підриваючи перспективи відновлення справедливості”, – йдеться в доповіді.

Так, у доповіді описуються більше 60 випадків, основна увага приділяється випадкам передбачуваних вбивств цивільного населення або осіб, іншим чином захищених за міжнародним гуманітарним правом в зоні АТО.

“Значна кількість осіб, включаючи цивільних осіб, що були піддані страті без належного судового розгляду чи померли в місцях утримання під вартою. Більшість таких вбивств мали місце в 2015 році і початку 2016 року”, – йдеться в документі.

Як наголошується, бойовики на Донбасі піддавали страті переважно активних прихильників єдності України або тих, хто надавав підтримку українським силам, або людям, які, як вони вважали, мають такі погляди або надають таку підтримку.

У доповіді також йдеться про численні страти українських військовослужбовців та членів збройних груп, які здалися або іншим чином припинили участь у бойових діях.

“Однак реальний масштаб цього явища важко оцінити”, – йдеться в доповіді.

“У доповіді також задокументовані вбивства серед озброєних груп і урядових сил. До них відносяться щонайменше 121 випадок умисних вбивств українських військовослужбовців, деякі з яких викривали злочини, вчинені українськими силами в зоні конфлікту. Збройні групи проводили страти і вбивства своїх членів в якості покарання за дисциплінарні проступки, вчинені ними”, – йдеться в повідомленні.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *