ОСТАННІ НОВИНИ

#яНеБоюсьСказати: поради психологів для жінок, що потерпають від насильства

|

У соціальних мережах продовжують обговорювати тему домагань і побутового насильства під хештегом #яНеБоюсьСказати. Жінки різного віку розповідають історії про пережитий сексуальний і психологічному примус для того, щоб підтримати інших жертв і привернути увагу до цієї проблеми. Чому домашнє насильство поширене в Україні і що робити, якщо ви стали жертвою? Поради психологів Львівському порталу надали у прес-службі лінії довіри «Добре Слово».

#яНеБоюсьСказати

За словами керівника лінії довіри «Добре Слово» Марії Мазан, тема домашнього насильства особливо актуальна в Україні серед християн.

«Справа в тому, що наша слов’янська християнська культура дає жінці установки мучеництва: «Бог терпів і нам велів», «Дружина нехай боїться свого чоловіка». Що в принципі не має ніякого біблійного підґрунтя. Через це жінка боїться протистояти ґвалтівникові, щоб не втратити благовоління Бога / церкви / духовного наставника. Звичайно, це виховується в сім’ї. Часто жертви насильства виросли в дисфункціональних сім’ях, де бачили таку модель взаємовідносин і вважають це нормою» , ─ розповідає пані Марія.

Психологи стверджують, що обидві сторони насильницьких відносин залежні один від одного. Агресори починають залежати від адреналіну, одержуваного при нападі на партнера, а жертва залежить психологічно і, часто, матеріально від кривдника, і не уявляє собі життя без нього. У разі насильства психотерапевтична допомога потрібна обом сторонам.

Головне питання в таких випадках – що робити? Перший крок – це визнання проблеми. Коли людина може зізнатись собі, що пора щось змінювати. На цьому етапі людині допоможе анонімне кризовий психологічне консультування.

«За останній рік на онлайн лінію довіри звернулися 150 осіб з випадками домашнього насильства і зґвалтувань. Іноді ми діагностуємо в цих випадках навіть ПТСР – посттравматичний стресовий розлад», ─ каже Марія Мазан.

Наступні кроки – це тривала психологічна допомога і підтримка в спеціалізованих центрах, а також звернення до правоохоронних органів.

Якщо ви або ваші знайомі стали жертвами насильства, звертайтеся до фахівців ліній довіри або спеціалізованих центрів психологічної допомоги. Вони допоможуть пережити складні моменти вашого життя і запобігти їх повторенню.

Фото: podrobnosti.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *