ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні у Варшаві стартує саміт НАТО

|

У Варшаві в п’ятницю розпочинається дводенний саміт НАТО. Його учасники зосередяться на питаннях загроз, які є у східному та південному сусідстві Альянсу, а також приймуть важливі рішення про розміщення бойових військових підрозділів  країн НАТО у Польщі та балтійських країнах, передає Укрінформ.

НАТО

Перед початком форуму спільну декларацію підпишуть генсек НАТО Єнс Столтенберг і президенти Євроради і Єврокомісії Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер.

О 16:30 за київським часом Столтенберг і президент РП Анджей Дуда відкриють саміт. Після цього відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав, які поговорять про безпеку Центрально-Східної Європи.

О 18-й годині відбудеться і засідання комісії НАТО-Грузія на рівні глав МЗС. Увечері ж лідери держав НАТО подивляться на повітряний парад у виконанні 30 літаків із восьми країн Альянсу, а також зустрінуться під час робочої вечері у президентському палаці. Символічно, вечеря відбуватиметься саме в тій залі, де в 1955 році було підписано угоду про створення ворожого до НАТО військового блоку соціалістичних країн під назвою Варшавський договір

У суботу зранку учасники саміту обговорюватимуть ситуацію в Афганістані. До цієї дискусії крім країн-членів НАТО долучаться також представники 19-ти країн-партнерів Альянсу та міжнародних організацій. Згодом відбудеться засідання Північноатлантичної ради, а на завершення саміту о 16:00 за київським часом відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів.

Українську делегацію на саміті очолює Президент Петро Порошенко.

У п’ятницю він візьме участь в офіційній привітальній церемонії початку саміту та у неформальній вечері глав держав, проведе ряд двосторонніх зустрічей. В суботу він братиме участь у засіданні комісії “Україна — НАТО”, засіданні країн-контрибуторів в Афганістані “Рішуча підтримка”, а також проведе ряд двосторонніх та багатосторонніх зустрічей.

У саміті візьмуть участь 18 глав держав, 21 глава урядів, 41 міністр закордонних справ та 39 міністрів оборони. На саміт зареєструвалося понад 2,1 тис. делегатів із 65 національних делегацій і делегацій міжнародних організацій (НАТО, ЄС, ООН, Світового банку), акредитувалося понад 2 тис. журналістів.

Фото: meest-online.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *