ОСТАННІ НОВИНИ

Київський завод, куди звозять сміття зі Львова, на межі через завантаження

|

Більше третини львівського сміття поїде в Київ. Чи достатньо потужностей  у київського сміттєспалювального заводу «Енергія» для переробки львівського сміття? Керівництво Львова та Києва запевняє, що так, бо потужності столичного сміттєпереробного заводу значно недовантажені. Аналіз VoxCheck свідчить про зворотнє: завод працює майже на максимумі.

сміття

«КМДА стверджує, що львівське сміття не зашкодить Києву і що потужностей для його прийому більш ніж достатньо. Але, згідно з аналізом VoxCheck, це не так: столичний сміттєспалювальний завод «Енергія» повністю завантажений місцевим сміттям. Щодо забруднення повітря, то формально Поворозник (заступник голови КМДА, -Ред.) правий, але він вказує на найпростіші дослідження повітря, позитивних висновків яких недостатньо», – інформує аналітична платформа VoxUkraine.

Як наголошується далі, завантаження заводу залежить не стільки від утворення сміття в Києві, бо в столиці та області є чимало сміттєзвалищ, а від того, скільки сміття завод спалює.

Відповідно до даних Держстату, в 2015 році у Києві було спалено 253,8 тис. тонн побутових відходів. Саме таку статистику також надає Мінрегіон. При цьому фактична потужність заводу «Енергія» зі знищення ТПВ (виходячи з припущення безперервної роботи заводу протягом року) складає 240 тис тонн на рік.

Як розповіли в прес-службі Київкомунсервісу, щороку «Енергія» може спалювати приблизно 250 тис. тонн. «Тобто завод фактично працює на межі своєї потужності», – резюмує VoxUkraine.

«Ось ще одне підтвердження цих даних: в 2015 році в Україні було 250 робочих днів та 115 вихідних. Виходячи зі слів Поворозника, можливості заводу «Енергія» складають приблизно 256,6 тис тонн переробленого сміття за минулий рік (ось наші розрахунки: 250*((600+1200)/2) + 115*((250+300)/2) = 225900 + 31350 = 256 625 тонн)», – додає портал.

«Вочевидь, Поворозник маніпулює, коли говорить про те, що «завод працює лише на 30% від своєї проектної потужності». Адже проектна потужність визначається в процесі проектування і характеризує максимально можливу продуктивність при ідеальних умовах функціонування. Простіше кажучи, проектна потужність – теоретично можлива, яку закладали в проект, але не така, з якою завод реально зможе утилізувати сміття», – зазначається далі.

Водночас директор КП «Київкомунсервіс» Євген Русін, говорить те саме: з 2015 року завод «Енергія» завантажується повністю.

«За даними дослідження Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України, планова потужність «Енергії» складає лише 356,4 тис тонн на рік – тобто більш ніж удвічі менше тієї, про яку говорить Поворозник (855 тис. тонн).

Садовий сказав про 35% того об’єму відходів, який продукує Львів – тобто 227,5 тонн відходів (650 тонн * 35%). При цьому середньоденний обсяг спалювання київського сміття в минулому році склав 695 тонн (253800 / 365). Тобто на львівське сміття може припадати майже третина щоденного спалювання ТПВ на заводі «Енергія».

Висновок: сміттєспалювальний завод в Києві завантажений під зав’язку, а нам надсилають ще третину від об’єма, який ми спалюємо. Чи не забагато?

У будь-якому випадку, за даними КМДА, львіське сміття точно не відвозиться на наші полігони. Станом на 6 липня, зі Львова до Києва було привезено 3 тис тонн сміття. За нашими розрахунками, це добова норма сміття у столиці», – пише VoxUkraine.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *