ОСТАННІ НОВИНИ

З життя пішов відомий львівський скульптор

|

Сьогодні, 7 липня, на 82 році життя помер скульптор, педагог, Почесний академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор Іван Михайлович Самотос. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

скульптор

Іван Самотос зробив великий внесок у скарбницю українського образотворчого мистецтва. Він є автором 78 пам’ятників і 80 станкових робіт, більшість яких знаходиться в експозиціях провідних музеїв України та зарубіжних держав. Як педагог виховав не одне покоління відомих майстрів образотворчого мистецтва.

Обласна державна адміністрація висловлює щирі співчуття рідним та близьким Івана Михайловича.

Довідково:

Іван Михайлович Самотос народився 20 серпня 1933 року в с. Устя Миколаївського району. 1959 – закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська національна академія мистецтв) за спеціальністю “монументально-декоративна скульптура”.

1959-1962 – завуч Львівського училища прикладного та декоративного мистецтва, викладач.

З 1962 – педагогічна праця у Львівській національній академії мистецтв.

З 1990 – завідувач кафедри монументально-декоративної скульптури, професор.

Нагороджений орденом “Князя Ярослава Мудрого” (2003) та орденом Кирила та Мефодія (2005).

За останні роки створив пам’ятники Тарасові Шевченку в м. Соснівка та м. Бельци (Молдова), пам’ятники В’ячеславу Чорноволу та “Жертвам Замарстинівської в’язниці” у м. Львові, на честь 2000-ліття народження Христа в м. Дрогобичі та інші.

Львівський портал висловлює свої співчуття близьким.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *