ОСТАННІ НОВИНИ

Як правильно вибрати кавун: поради експертів

Лілія Імбіровська, Львівський портал

|

Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи дині небезпечним для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

кавун

Побоюватися, перш за все, слід придорожніх кавунових розвалів, куди інколи потрапляє некондиційний або забракований товар. Місце торгівлі баштанними має бути обгороджене і бути під навісом, а самі ж продукти – розкладені на товарних лотках, а не звалені в купу на землі. У недбало накидані кавуни через мікротріщини здатні проникати бруд і хвороботворні мікроорганізми. Крім того, баштанні, що продаються обабіч дороги, всього за кілька годин вбирають в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах, інформує Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України.

Часто причиною неприємних наслідків від вживання в їжу кавунів та динь є споживачі. На шкірці кавуна зберігаються частинки грунту, пилу, і з ними різні мікроорганізми, яйця глистів, тому погано вимитий плід може стати причиною кишкової інфекції чи гельмінтозу. Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони добре розмножуються на сирих фруктах та овочах і протягом 1-2 тижнів можуть зберігати життєздатність.

Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, з вм’ятинами, підгнилі або вже розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду у присутності повітря (досить навіть маленької ранки), і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. Крім того, нерідко продукт з’їдається не відразу і зберігається розрізаним не у холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. І замість отримання приємності від споживання смачних плодів, можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію чи інші кишкові інфекції, або заразити себе глистами — аскаридами, волосоголовцями чи деякими іншими.

У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару, що реалізується, результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які зв’язують гемоглобін крові, порушується перенесення останнім кисню до клітин організму, що спричиняє розвиток гіпоксії та загальної інтоксикації. Важливо знати, що добова доза нітратів становить 5мг / на 1кг маси тіла, а допустима концентрація нітратів у кавунах та динях відповідно 60 та 90 мг на кілограм ваги продукту. Тож, знаючи інформацію про вміст нітратів у продуктах харчування, можна розрахувати і масу порції для споживання. До речі, якщо Ви сумніваєтесь у концентрації нітратів у будь-якому продукті, дослідження їх вмісту можливо провести у акредитованих лабораторіях, у тому числі лабораторних центрів Держсанепідслужби.

Оскільки наслідки від вживання в їжу неякісного продукту досить серйозні, не варто пропонувати його дітям, молодшим 2-річного віку. Чим молодша дитина, тим менш захищений її організм від несприятливих впливів  (мікробів, нітратів, токсинів) і важчими можуть бути наслідки.

Для запобігання захворювання необхідно знати і дотримуватися простих правил:

– купувати кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків на автотрасах, у дворах житлових кварталів, тощо;

– попросіть у продавця документами, які засвідчують безпеку та якість придбаної продукції;

– не купуйте розрізаний чи пошкоджений продукт;

– перед споживанням ретельно мийте кавуни та дині під проточною водою;

– зберігайте дині та кавуни в холодильнику;

– дотримуйтеся правил особистої гігієни (мийте руки після відвідування громадських місць, автотранспорту, туалету, перед прийняттям їжі та її приготуванням);

– підтримуйте належну чистоту та порядок у приміщенні, особливо кухонному, якісно мийте кухонний та столовий посуд.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень.

Фото: mena.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.