ОСТАННІ НОВИНИ

Субсидії стимулюють споживачів Львівщини до надмірного використання газу

|

За підсумками опалювального сезону споживачі Львівщини, які отримували державну допомогу, в середньому використовували вдвічі більше газу, аніж ті, хто її не отримував. Окрім того, чинний механізм надання субсидії негативно позначається на якості обслуговування клієнтів, адже підприємства, надавачі послуг, залишаються без обігових коштів для фінансування своєї поточної діяльності. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ПАТ «Львівгаз».

газ

На сьогодні у Львівській області державною допомогою користуються 45,7% побутових споживачів. Незважаючи на збільшення ціни блакитного палива майже у шість разів, ця категорія не поспішає економити дорогий ресурс. Для порівняння, впродовж опалювального сезону 2015-16 рр. середнє споживання газу в тих, хто отримав субсидію, становило 645 куб.м. у місяць на одне домоволодіння, в той час як споживачі без субсидії використовували 340 кум. м.

«Розраховані органами соціального захисту субсидії на газ часом вдвічі перевищують реальне споживання. Такий механізм державної допомоги не сприяє економії ресурсу. Споживачі намагаються випалити увесь газ, на який надана субсидія, щоб в подальшому її не зменшили. При цьому, деякі з субсидіантів взагалі не оплачують за спожите блакитне падиво навіть частку обов’язкового платежу», – розповів перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Такий підхід створює умови до збільшення споживання газу. Якщо до цього, вже декілька років мешканці Львівщини скорочували споживання, то в І кварталі 2016 року, незважаючи на досить теплу зиму, використання газу в побуті збільшилося майже на 5%.

Водночас, через чинний механізм субсидії, без обігових коштів залишаються компанії, які обслуговують споживачів газу. Все тому, що розрахунки за субсидіями здійснюються шляхом бюджетних зобов’язання, які оформляються протоколами. А це лише паперові розписки, якими неможливо оплатити податки, виплатити заробітну платню, придбати матеріали для ремонту. Для прикладу, такими «віртуальними» розрахунками покривається третина виручки, яку отримує ПАТ «Львівгаз» за послуги з розподілу палива. Як наслідок, у компанії не залишається коштів щоб забезпечити якісне обслуговування споживачів.

«Ми завжди рекомендуємо споживачам оформлювати субсидії, щоб мати змогу оплачувати за дорогий енергоресурс. Але сьогодні недосконала система надання допомоги не захищає інтереси ані споживачів, ані держави. Вона лише провокує надмірне споживання газу, а надавачам послуг загрожує втратою платоспроможності» – додав Павло Сербан.

Якщо в подальшому систему субсидіювання не буде приведено в нормальний стан, до кінця року дефіцит обігових коштів ПАТ «Львівгаз» досягне 400 млн. грн. А це означає, що підприємство не зможе профінансувати ремонт та заміну газопроводів, закупівлю лічильників для безкоштовної програми, забезпечити роботу АДС та виплату заробітної платні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *