ОСТАННІ НОВИНИ

Щурі, мухи, інфекції – чим ще загрожує сміттєвий колапс львів’янам?

|

У місцях збору та зберігання відходів розмножуються гризуни та шкідливі комахи, зокрема мухи, які є переносниками збудників інфекційних хвороб. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

сміття

Якщо вчасно не вивозити відходи, не проводити дезінфекційні заходи в місцях їх збору, тимчасового зберігання та утилізації, то це може спричинити розповсюдження багатьох інфекційних хвороб, зокрема кишкових інфекцій (гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф та інші) та низки особливо небезпечних івнфекцій (лептоспіроз, холера, чума), інформує Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України.

Багато відходів не розкладаються, або ж розкладаються дуже довго. Так, скляні пляшки розкладаються близько 1 млн. років, консервні банки – 100 років, шкіряні вироби – 50 років, шерсть та недопалки – близько 5-ти років. Людина  за  день  викидає  від 0,6 до 1, 2 кг сміття,  а за рік  продукує  350-450   кг відходів. Необхідно  скоротити негативний вплив сміття на довкілля, ґрунт та воду, правильно сортуючи відходи, чимало з яких можна використовувати для переробки та виготовлення енергії.

Посиленої  уваги  потребує санітарне  очищення  території  населених  пунктів  в  цілому,  куди входить комплекс заходів щодо збирання, зберігання, перевезення, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження та захоронення  продукованих  населенням  побутових відходів,  кількість  яких  постійно зростає.

Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими  наказом МОЗ України від 17.03.2011р.  №145,   регламентований  комплекс  заходів по санітарному очищенню  території  від  побутових  відходів для  запобігання  впливу негативних факторів середовища життєдіяльності населення  на життя та здоров’я  кожної  людини.

Згідно санітарних норм, на території населених пунктів виділяються спеціально обладнані майданчики для розміщення контейнерів для збору та зберігання побутових відходів, які повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель та споруд, ігрових майданчиків та відпочинку населення на відстані не менше 20 м. Контейнерні майданчики повинні мати водонепроникне тверде покриття, бути обладнані навісами та огорожею.

Під час зберігання  побутових  відходів  у  контейнерах не має бути можливості їхнього загнивання,  розкладання, розвіювання та розпилювання. Термін зберігання в холодний  період року  (при  середньодобовій температурі  – 5° і нижче) повинен бути не  більше  ніж  три  доби,  а  в  теплий  період  року  (при середньодобовій температурі більше ніж +5°) – не більше однієї доби.

Перевезення окремих  складових  побутових  відходів,  що   не  загнивають   та  не утворюють  неприємних  запахів,  допускається  здійснювати рідше, за графіками, узгодженими з виконавцем послуг з  перевезення  відходів  та власником чи  балансоутримувачем.

Власник контейнерів для зберігання побутових відходів зобов’язаний  забезпечити їх миття та знезараження  дезінфекційними засобами, у  літній період року – не рідше 1 раз в 10 діб, а в інші періоди року – не рідше 1 раз в місяць. У житлових будинках,  що  мають  сміттєпроводи, повинні  бути  забезпечені  умови для  щотижневого  їх   чищення,  дезінфекції, дезінсекції і дератизації.

Перевезення побутових відходів необхідно здійснювати спеціально обладнаними для цього транспортними засобами-сміттєвозами, асенізаційними машинами тощо, що унеможливлює їх розвіювання, розсипання, розливання та розпилення, а також забезпечують зручність під час їх завантаження та вивантаження.

Підприємства комунального господарства, торгівлі та інші об’єкти, які мають власні контейнерні майданчики, власники контейнерних майданчиків та транспортних засобів, що перевозять сміття та інші побутові відходи, зобов’язані забезпечувати систематичне проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів.

Дезінфекцію проводять із застосуванням дезінфекційних засобів, які дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України. Проведення фахової дезінфекції контейнерних майданчиків,  сміттєвих контейнерів для зберігання побутових відходів, сміттєпроводів,  вигрібних ям, дворових вбиралень, транспортних засобів, що перевозять побутові відходи, а  також  дезінсекційні  та  дератизаційні  роботи  може виконувати Львівський міський відділ  ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»  (м. Львів, вул. Б. Лепкого, 8, тел./факс  261-64-28, e-mail [email protected])  на  договірних   засадах.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *