ОСТАННІ НОВИНИ

Моршин запрошує на фестиваль «Іванові зґарди»

|

«СвоєРідне-fest: ІВАНОВІ ЗҐАРДИ», присвячений 75-річчю українського кіноактора, сценариста, режисера Івана Миколайчука, відбудеться 7 – 10 липня у Моршині на Львівщині. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

фест

Це перший культурно-мистецький фестиваль такого ґатунку, започаткований  в цьому місті, що презентуватиме широкий спектр пізнавальних і творчих заходів, серед яких: кінопокази, художні та фотовиставки, митецькі конкурси, театральна сцена, виступи музикантів, літературні зустрічі та лекції на актуальну проблематику, презентації і майстер-класи, музей просто неба, флешмоб.

Фестиваль охопить кілька локацій. Кінопокази і мистецькі виставки відбуватимуться в  Палаці культури та просто неба, діятимуть відкриті майданчики для майстер-класів, музичних імпровізацій, книжкової толоки на головній площі та у парку Моршина. Глядачі, слухачі, учасники зможуть поспілкуватися з кінознавцями, істориками, краєзнавцями, режисерами, письменниками і поетами, художниками і майстрами. Фестиваль запропонує дискусії на теми українського кіно, творчості Івана Миколайчука, зокрема й у контексті сьогодення, а також візій майбутньої України.

Осердям програми  СвоєРідне-fest(у): ІВАНОВІ ЗҐАРДИ є ретроспектива фільмів за участю Івана Миколайчука, які визначають тематику кожного дня: «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова («Зґарда незабутих»), «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка («Зґарда білого птаха»), «Пропала грамота» Бориса Івченка  («Лицарська зґарда»), «Захар Беркут» Леоніда Осики («Зґарда роду»). Ці фільми демонструватимуться за класичною технологією – плівка на широкому кіноекрані, що рідко практикується в сучасних реаліях.

У програмі фестивалю – презентація українського художнього фільму «Політ золотої мушки» режисером фільму Іваном Кравчишиним, вистава за сценарієм Івана Миколайчука «Небилиці про Івана» у постановці Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Іванові Миколайчуку присвячена фотовиставка «І створив БОГ Білого птаха…», до якої також увійдуть фотоматеріали про його колегу по знімальному майданчику актрису Наталію Наум.

Одним з центральних заходів фестивалю стане експозиція дитячих малюнків в рамках конкурсу «Наш Миколайчук». Галерею доповнить художня  виставка за результатами майстер-класу «Намальоване кіно», проведеного з дітьми моршинської загальноосвітньої школи та школи мистецтв.

Фотовиставка «Вавилон ХХ: Моршин і його люди» покаже історію міста і людей, відкриє локальну краєзнавчу тему у програмі фестивалю, яку доповнять майстер-класи та творчиі виставки моршинців.

Фото: організатори

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *