ОСТАННІ НОВИНИ

Вікторія Балицька: «Процес переатестації правоохоронців Львівщини хочуть зупинити»

|

Журналіст, громадський активіст, член атестаційної комісії при МВС про сюрреалізм поліцейської атестації, зрив процесу переатестації правоохоронців Львівщини та про те кому це вигідно:

66

“Ніби й реально все: є люди, члени комісій, які сумлінно їздять в Київ виконувати свій громадянський обов’язок, є поліцейські, які приїжджають на «страшний суд» по «колах пекла»… Є документи, які усьому цьому забезпечують «правове буття». Але… Чиїсь амбіції в поєднанні із чиїмось страхом та самопорятунком спричиняють «технічну помилку» в документах. І все… Покотилося і як снігова куля почали налипати плітки, афери, інтриги…

Опишу детально сьогоднішні реалії.

Комісії розпочали роботу о 9:00 (вчора). Коли ми прийшли у рекрутинговий центр, то у холі вже стояв Андрій Антонищак (нардеп – ред.)… Згодом почула від нього фразу: «понабирали в комісії малолєток» (дякуємо за комплімент, пане Андрію, але ви нам лестите)). Далі ми піднялися у свої комісії. Результати попередніх співбесід були скасовані наказом глави Нацполіції. Моя комісія √2 розпочала роботу. Мали ще раз, по другому колу, провести співбесіди із тими ж поліцейськими, що були першого разу. Ми встигли провести співбесіду з двома правоохоронцями і тут до нас заходить, такий самий як і я, член комісії від громадськості, Людмила Роюк, а за нею Андрій Антонищак. І щось говорять про те, що засідання комісій припинено бо щось там не легітимне… Далі дізнаємося що депутати (там ще були нардепи Мусій і Матківський) поїхали в Нацполіцію вести якісь переговори. Згодом нам повідомляють, що на сьогодні атестація завершена. Всі по домах. І ми, і правоохоронці.

Згодом з’ясовується, що робота комісій зупинена бо є якісь два судових позови. Один поданий з п’ятниці одним із поліцейських стосовно відміни результатів співбесіди. Тобто хтось проти щоб його результати були скасовані. Другий судовий позов поданий сьогодні (не розумію коли бо о 9:00 позивач була в рекрутинговому центрі) Людмилою Роюк стосовно того, що її безпідставно перевели з 1-ї комісії в 3-тю. Я маю припущення, що саме це є ознакою для пана Антонищака того, що є якась «змова Деканоїдзе з Садовим» стосовно «порятунку» одного з поліцейських. Наскільки, мені відомо, у моїх колег Сергій Круглов Юрій Мартинюк Nataliya Kuba, які були в 1-й комісії немає жодних упереджених ставлень до будь-кого з тих хто атестується…

Достеменно на сьогодні, думаю, ніхто (ні співробітники МВС, ні Нацполіції, ні ICІTAP, ні тим більше члени комісій від громадськості) не може спрогнозувати наслідків. Якщо є судовий позов, то весь процес атестації правоохоронців Львівщини може бути зупинений на невизначений термін. Це може бути два місяці, пів року і т.д. Тобто у підвішеному стані буде чимало людей. А в цілому рівень ОРГАНІЗАЦІЇ атестаційного процесу Нацполіцією та ICITAP не витримує жодної критики! Байдужість і зневага до людей…

Ще раз по суті процесу самих співбесід. Він відбувається максимально об’єктивно і чесно. Говорю про свою комісію. Грунтуюся на тому, що бачила і відчувала. Чи вірити мені – особиста справа кожного.

На мою думку, це комплекс з поганої організації, безвідповідальності у рішеннях тих хто забезпечує організацію процесу, амбіцій і прихованих цілей окремих впливових особистостей. Саме в множині. Не однієї людини, а різних людей, які можуть собі дозволити впливати на процеси.

Наша роль в процесі. Ми, громадські активісти, можемо впливати лише на смислове наповнення співбесід, на оцінки, які комісія ставить поліцейським. Ми можемо в процесі роботи комісій оцінювати професійний рівень поліцейських, їхні особисті якості, озвучувати інформацію про правоохоронців, якою володіємо, можемо переконувати інших членів в своїй позиції, аргументуючи її, можемо фіксувати зауваження до інших членів комісії, можемо сперечатися стосовно оцінки, якщо вважаємо її несправедливою…. Але! Це все за умови РОБОТИ комісії! Ми НЕ ВПЛИВАЄМО на організаційні процеси! Ніяк. Жодним чином.

Моя особиста думка, те що є «ігри» навколо ФОРМИ, свідчить про те, що ніхто не може придертися до СУТІ. Сам факт, що на поліграф відправляли досить впливового поліцейського з серйозними «плечами» – свідчення цього.

Я не думала, що буде так важко. Що буде стільки «хвиль» навколо процесу. Але, якщо не перешкодять об’єктивні обставини, ми з колегами не відмовимося від участі в цьому процесі. То вже справа принципу. І відповідальності перед громадою і поліцейськими. До того ж ніщо вартісне легко не дається…», – повідомила Вікторія Балицька у своєму Фейсбук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *