ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового вже «відхрещуються» від оголошення Грибовичів зоною надзвичайної екологічної ситуації

|

Сьогодні  у Львівському прес-клубі чиновники Львівської міськради та облдержадміністрації говорили про те, чи варто проголошувати територію довкола Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації, передає з місця події кореспондент Львівського порталу.

Грибовичі

Як раніше повідомляв Львівський портал, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації.

«Коли горіло сміттєзвалище, ми проводили заміри (зранку та ввечері) разом із санстанцією і адмінтехнічним управлінням на предмет того, чи є перевищення допустимих норм повітря та води. За офіційними заключеннями, порушення не було…», – повідомила заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради Ірина Маруняк.

Водночас вона пояснила, що міський голова Львова був змушений прийняти рішення про звернення до президента через ситуацію зі сміттям у місті. «Через невивезене сміття у Львові виникла екологічна небезпека для мешканців та туристів», – додала вона.

На питання про те, чи надійшла якась відповідь від Порошенка на звернення Садового, Ірина Маруняк відповіла: «Поки що не маю такої інформації, що відповідь є».

Водночас вона заявила про те, що оголошення території довкола Грибовичів зоною екологічної ситуації загалом проблеми не вирішить: «Я вважаю, що оголошення цієї території зоною екологічної ситуації не в повній мірі це питання вирішить. Але воно може спонукати до розв’язання питань сміттєзвалища, зокрема, рекультивації, пошуку земельної ділянки та будівництва сміттєпереробного заводу…Але це питання потрібно вирішувати в комплексі, а не лише шляхом проголошення цієї зони».

Своєю чергою голова постійної депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Андрій Білоус заявив про те, що проблему із оголошенням  зони надзвичайної екологічної ситуації гальмують фінансові моменти – чи готова держава виділити на Грибовичі гроші у тому випадку, якщо цей статус буде отриманий.

«Треба виходити з того, що дасть проголошення Грибовицького сміттєзвалища зоною екологічного лиха. Якщо буде запроваджений відповідний правовий режим, то він передбачає додаткове фінансування з боку держави. Якщо держава таки готова допомогти коштами для вирішення цієї екологічної проблеми, то є сенс проголошувати цю територію зоною надзвичайної екологічної ситуації, якщо ж це буде лише для «галочки», тоді, напевно, в цьому нема доцільності. І, як я розумію, саме з цим пов’язана пауза, яка виникла при розгляді цього питання – є сенс запроваджувати цю зону чи ні», – пояснив він.

Водночас Львівський портал повідомляв про те, чого варто очікувати, якщо Львів таки отримає статус зони надзвичайної екологічної ситуації.

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *