ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Порошенко: «Я не маю наміру зловживати темою змін до Конституції»

|

Звернення президента України Петра Порошенка до українців з нагоди 20-річчя української Конституції:

порошенко

«Дорогі українці!

Шановні народні депутати!

Дотримання проголошених Основним законом основоположних цінностей та усвідомлення необхідності вдосконалення Основного закону  мають бути органічно поєднані у роботі українського парламенту. Символічно, що майдан перед будинком Верховної Ради має назву Площа Конституції.

Кожен громадянин України має знати та гідно реалізовувати передбачені Основним законом права і обов’язки. А держава, в особі її інститутів, повинна забезпечити належні умови для такої всебічної реалізації, для чого потрібно успішно провести всі заплановані нами реформи.

20 років тому український парламент прийняв сучасну Конституцію незалежної України. Це, звичайно, не такий великий термін, протягом якого функціонує Конституція Сполучених Штатів. Але і за цей відносно короткий проміжок часу ми всі змогли переконатися, що наша Конституція є якісним, дієвим та життєздатним правовим документом, яким всі ми можемо пишатися.

За цей час держава пройшла безліч випробувань та змінилася, – насамперед, за останні два з половиною роки. Ми твердо стали на шлях свободи, демократії  і європейських реформ. І хочу наголосити – з цього шляху ми не звернемо.

Чинна Конституція – історичний, але в той же час живий і практичний документ. І саме з ним маємо звіряти свої політичні вчинки кожного дня. Ми маємо його шанувати і поважати.

А чи саме так ми ставилися до Конституції протягом двадцяти років її існування? На жаль, ні. І тепер вже, з дистанції прожитих літ бачимо, що спроби її нелегітимної, ґвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам всім важливий урок на майбутнє.

Але – не бачу жодних підстав ставити під сумнів зафіксовану в чинній редакції Конституції форму правління. Парламентсько-президентська модель – це один із наслідків Революції Гідності, рівно як індикатор нашої причетності до європейської політичної культури.

Президент, Парламент, Уряд – всі мусимо вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи.

Ставлення до Основного закону не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил.

Тому я не маю наміру зловживати темою змін до Конституції і надалі поводитимуся в цьому питанні виважено, відповідально і  обережно, – як і тепер!

З Днем Конституції вас, дорогі українці.

Слава Україні!»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *