ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні Всесвітній день рибальства

|

Сьогодні, 27 червня у всьому світі відзначають день рибальства. Історія свята сягає корінням у 1985 рік, коли за рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, офіційно з’явився міжнародний день рибальства.

998

Як повідомили Львівському порталу у прес службі Асоціації рибалок України, археологічні знахідки говорять, що рибальство відоме людству споконвіків. Вже 30-40 тисяч років до нашої ери людина використовувала три основних типи рибальських приладь: списи застосовувалися головним чином для лову риби в неглибоких озерах і річках та на перекатах; у найбільш багатих рибою місцях ставилися плетені мережі і різні пастки; а до третього типу, вже більш цікавого для сучасного рибалки застосовувались гачки.

«Риболовля гірше грипу – нею хворі мільйони наших співгромадян. Жартуючи рибалки кажуть, що партія у них одна, це «Клює або не клює». Коли підходиш до людини на березі з вудкою, то не питаєш у нього ким він працює, якого він віросповідання або за кого він голосував, а ставиш тільки одне питання: «Клює?» Ось це і об’єднує всіх рибалок країни.

Потрібно пам’ятати, що: риболовля – це, перш за все єднання та спілкування з природою, а не набивання холодильника рибою. Радує, що останнім часом все більше поширюється рух «Зловив – Відпусти!». Адже в річці риба-Друг! Риба-їжа – в магазині!», – коментує глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Водночас він нагадав про відповідальність людей стосовно знищення риб.

«Ми самі винні – людина перегородила річки греблями, позбавивши їх вільної течії. По берегах річок стоять мегаполіси, металургійні і хімічні гіганти зі своїми стоками і зливами. А річка, позбавлена течії не може змити всю отруту, що потрапляє в неї. І та осідає на дні… Не може в нездоровому середовищі вирости здоровий організм. Ось наші риби і хворіють, деякі види мутують. Так само по чисельності зграй риби вдарила хаотична неконтрольована забудова прибережної території. Там, де раніше були природні нерестовища – сьогодні бетонні плити приватних яхт клубів. На бетоні риба нереститися не буде. Забудовуючи берегову лінію, нас рибалок, так само як і рибу, позбавляють нашого життєвого простору… Від Києва до Українки ніде підійти до річки все в приватних парканах. Якщо подивитися на карту 1991 року, то на місці де сучасна Конча Заспа Дніпро був 7,5 кілометра… сьогодні 750 метрів. Понад шість кілометрів найдавнішої, оспіваної класиками річки засипали і забудували «хатинками». Під горами піску зникли заплавні луки, протоки, затоки, природні нерестовища. Цим було завдано колосального удару по природі. А ще й існують браконьєри …», – бідкається Олександр Чистяков.

«За знищення наших водойм потрібно жорстко карати. З браконьєрством в першу чергу потрібно боротися економічно, піднявши штрафи до такої міри, щоб цим потворним заняттям не вигідно було займатися. Щоб кожен браконьєр знав: «Хочеш взяти в руки струм, готуйся продати хату, щоб виплатити штрафи і збитки завдані природі. А якщо взяв у руки електровудку, вибухонебезпечні або отруйні речовини, які несуть для всього живого на водоймі  загибель, то суши сухарі, так як за цей злочин повинна бути кримінальна відповідальність», – додав він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *