ОСТАННІ НОВИНИ

В неділю у Львові стартує унікальний проект «Тіні забутих предків. Виставка»

|

У неділю, 26 червня,  о 16:00 у Львівському палаці мистецтв (Коперника, 17) відбудеться урочисте відкриття масштабного мультимедійного проекту «Тіні забутих Предків. Виставка», присвяченого культовому фільму Сергія Параджанова. Про це йдеться на офіційному сайті Кабміну, передає кореспондент Львівського порталу.

тіні

Куратори проекту  – Павло Гудімов та Андрій Алферов.

Проект покликаний переосмислити значення і вплив кінострічки з часу її прем’єри в 1965 році і до сьогодення. «Тіні забутих предків. Виставка» відтворює світ фільму, аналізує контекст місця і часу, в яких він народжувався, і досліджує, де в кінострічці художній вимисел, а де – назавжди втрачена реальність.

«Прем’єра цього фільму у 1965 році стала своєрідним каталізатором боротьби за українську ідентичність, за право бути українцем. Саме тоді у залі кінотеатру, під час показу, який мав стати торжеством офіційної української культури, голосно прозвучали слова Івана Дзюби, В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та й самого Параджанова про арешти серед української інтелігенції»,-  сказав Міністр культури Євген Нищук.

«В наш час «Тіні забутих Предків» допоможуть молоді через автентичний, але модерний зміст повернутися до своїх  витоків».

У структурі виставки закладений своєрідний «шлях» фільму. Експозиція представляє 10 залів виставки, які містять більше 100 артефактів, 10 ексклюзивних інтерв’ю, унікальні фото- і відеоматеріали з архівів зйомок, спеціально розроблену зону відпочинку і оригінальний саундтрек для кожного залу, написаний композитором Святославом Луньовим.

Серед них:  унікальні розкадрування авторства Сергія Параджанова, які зберігалися півстоліття в особистому архіві другого режисера «Тіней…» Володимира Луговського; маловідомі роботи художника фільму Георгія Якутовича; фотографії та свідоцтва Тіберія Сільваші, який у студентські роки був фактично волонтером на зйомках картини; роботи Лідії Байкової, яка створила світ унікальних костюмів «Тіней забутих предків», – кожен з об’єктів експозиції дозволяє поринути в атмосферу кінопроцесу. Також крізь усю експозицію пройде відлунок стрічки у роботах сучасних художників Миколи Малишка, Тіберія Сільваші, Андрія Хіра, Антона Логова, Сергія Панасенка, Юрія Денисенкова, Івана Михайлова та режисерів Кірілла Сєрєбрєннікова й Ігоря Подольчака.

Проект «Тіні забутих предків. Виставка» буде супроводжуватися культурною програмою, до якої увійдуть зустрічі з учасниками зйомок (Іваном Драчем, Ларисою Кадочниковою, Тіберієм Сільваші), дослідником фільму Сергієм Тримбачем, режисером Романом Балаяном, круглий стіл на тему «Культура і туризм», презентації спеціально розроблених до проекту видань, кураторські екскурсії, кінопокази, концерти та багато іншого. Протягом останнього вікенду, 16 та 17 липня, відбудеться подія у форматі ночі в музеї – «Тіні забутих предків. Ноктюрн».

Навесні 2016 року проект було вперше презентовано в Києві у стінах НКММК «Мистецький Арсенал». Високий рівень зацікавленості відвідувачів у тематиці продемонстрував культурну необхідність поширювати виставку іншими українськими та закордонними містами.

Виставка буде працювати з 11:00 до 20:00, понеділок – вихідний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *