ОСТАННІ НОВИНИ

Андрій Юраш: «Звернення Ради до Вселенського Патріарха - це реалізація прав значної частини громадян»

|

Відомий релігієзнавець Андрій Юраш про звернення ВРУ до Вселенського Патріарха Варфоломія І про надання автокефалії Православній Церкві в Україні:

1

«Це звернення є реалізацією позитивного важливого тренду сучасного суспільства, яке хоче бачити кінцеве вирішення цих питань, що обговорюються десятиріччями і з боку влади, і з боку інших зацікавлених структур України. В нашій державі вдвічі більше є тих громадян, які хочуть і намагаються зреалізувати ідею екуменічної церкви, ніж тих, хто цій тезі опонує. Тобто держава, декларуючи ці принципи, фактично спирається на позицію більшості. І що найважливіше, відповідає традиції східного християнства, в якій присутність державної складової, державних органів і структур є важливим як відправна точка того, що автокефалія як територіальна, самовладна структура православної церкви має мати розуміння з боку держави. І сьогодні парламент це декларував, прийнявши звернення 245-ма голосами.

Я думаю, це буде позитивним моментом. Це жодним чином не порушує права інших релігійних спільнот. Натомість, навпаки – це реалізація прав значної частини громадян організувати своє життя у той спосіб, який вони вважають найбільш прийнятним. А інші юрисдикції, які не згідні, можуть продовжувати, і ніхто не забирає права їм існувати в порядкуванні тих громад, які хочуть московського патріархату чи іншого. Вони можуть надалі існувати. В Україні таким способом реалізується схема про здійснення  православного життя, яка адаптована в Естонії, де існують паралельно дві помісні православні канонічні церкви».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *