ОСТАННІ НОВИНИ

54 гривні за кілограм гречки – не межа

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

В Україні перевелися гречкосії чи гендлярі «злетіли з котушок» – достеменно невідомо, але  гречка на полицях супермаркетів злетіла вже до 54 гривень за кілограм, і це, кажуть експерти, не межа.

505

Схоже, що для обурення громадськості є цілком законні підстави. Попри спекулятивний ажіотаж на гречку та підігрування ціни постачальниками, її реальна вартість не 54 гривні, а майже на 40% дешевше. Про це вдалося з’ясувати журналістам Львівського порталу.

Гречка – не курва, щоб її так дорого продавати…

Якби кілька років тому Орест Огородний – автор п’єси «Останній гречкосій» – знав по скільки в Україні у 2016 році продаватимуть гречку, то, мабуть, переписав частину монологів своїх героїв, адже, як показує практика, збагачуватися можна не лише на землі, а й на стратегічному продукті українців – гречці.

«Земля – не курва, щоб її продавати!», – зопалу коментує задум чиновника головний герой п’єси «Останній гречкосій». Проте сьогодні хочеться на увесь голос кричати: «Гендлярі, схаменіться!», аби не сталося як в фіналі «Останнього гречкосія», коли головний герой заколов вилами зажерливого чиновника-депутата.

На практиці доступ до відносно дешевої гречки має обмежене коло осіб – постачальники, проте вартість гречки по 54 гривні не їх вина, бо захмарні ціни з’являються вже на полицях здирливих магазинів чи супермаркетів.

«Гречка дійсно дорожчає із весни, бо її на складах залишилося дуже мало. Минулого тижня ми здавали її оптом вартістю по 30 гривень за кілограм, а сьогодні один кілограм вже коштує 34 гривні», – ділиться із Львівським порталом постачальник Тарас, який просить не називати його фірми та прізвища.

Чоловік зізнається, що постачальникам сьогодні не вигідно робити гречку делікатесним, дорогим продуктом, краще продати більше крупи та за меншу ціну.

«Я дрібний постачальник, який діє у великій мережі, що постачає якісну гречку по доступній ціні. Дорогої гречки ніхто не купуватиме. Сьогодні ми реалізовуємо близько однієї тони гречки в день, а кілька років тому за день реалізовували дві-три тони. Подібні спекулятивні дії можуть бути вигідні лише чиновникам. Не виключаю, що за день-два ціна гречки сягне 60 гривень за кілограм», – переконаний Тарас.

Водночас постачальники запевняють, що обурені такими високими цінами на гречку у роздрібній мережі, бо вона б’є не лише по гаманцях найуразливіших верствах населення, а й по їхніх.

«Я розумію, що якісної гречки на складах від виробників мало і до нового врожаю ще далеко, проте вона не може коштувати понад 40 гривень за кілограм вже сьогодні. Ми, аби здешевити продукцію, самі фасуємо її на Львівщині. Наша «накрутка» мінімальна, адже нам головне оптова кількість», – додав постачальник круп.

На уточнююче запитання кореспондента Львівського порталу, який еквівалент вашої «накрутки», і яка вартість гречки на складі у виробника, Тарас відповів: «Я не можу викласти всю правду на озброєння конкурентам. Проте можу вас запевнити, що накрутка мізерна. Востаннє ми закупляли гречку вартістю близько 30 гривень за кілограм, а реалізовували по 34, але не забувайте, що ми взяли на себе затрати на перевезення та фасування».

506

Як відомо, наприкінці травня Антимонопольний комітет України (АМКУ) взявся розслідувати неконкурентні дії на ринку продажу гречаної крупи. Проте сподіватися на позитивне рішення не варто, адже у лютому 2016 року АМКУ визнав подорожчання гречки ринковим і відмовився втручатися в ситуацію.

54 гривні за кілограм не межа?

При цьому сьогодні в Україні кілограм гречки вже коштує 54 гривні – це дорожче курячого м’яса, а якщо добре поторгуватися на ринку, то й дешевше свинини.

Додамо, що цього року гречкою засіяли 76 тис. га, що на 29% більше площ, засіяних в 2015 році. Тож сподіваємося, що невдовзі гречки стане вдосталь. А ті, хто вирішив збагатитись миттєво, не прикладаючи до того жодних зусиль, краще б переглянути «Останнього гречкосія». Аби, не дай Бог, не довелося нікому братися за вила…

Варто також додати, що гречка – невибаглива рослина, що може зростати на бідних ґрунтах при короткому літі. В раціоні українців гречка споконвіків й не дивно, адже даний продукт цінний своїми мінеральними речовинами, зокрема йодом, залізом, міддю, фосфором, а також незамінними амінокислотами. Також гречка вважається незамінним дієтичним продуктом, що має позитивний вплив на рівень холестерину і обмін речовин та прискорює процес схуднення.

Українцям нереально знайти крупу, яка корисніша від гречаної, багатою вітамінами і мікроелементами. А ще важче буде не продатися за кілограм гречки восени, коли можливі нові вибори…

507
Гречка стає делікатесом…

Фото із соцмереж

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *