ОСТАННІ НОВИНИ

Вірян запрошують на всеукраїнську патріаршу прощу до Страдчу

|

За благословенням Митрополита і Архиєпископа Львівського УГКЦ Ігоря Возьняка Місія Відпустовий центр «Страдецька Гора» у неділю, 26 червня 2016 року, організовує традиційну Всеукраїнську прощу до села Страдч, Яворівського району, Львівської області. Проща присвячена 65-й річниці від дня мученицької смерті страдецьких блаженних, священномученика Миколая Конрада та мученика Володимира Прийми, а також Дню мирянина та Року Божого Милосердя. Святкові Богослужіння очолить Глава і Отець УГКЦ, Блаженіший Патріарх Святослав, передає Львівський портал.

проща

Парох с. Страдч, голова місії «Страдецька гора» о. Іван Колтун наголосив, що цьогорічна проща буде особливою, адже приїде Патріах Святослав.

«Початок прощі є особливим, через те, що цього року зголосився бути з нами на молитві блаженійший наш Патріах Святослав. Через велику занятість нашого глави церкви він не завжди може долучитись до прощі, а тут є така добра нагода помолитися  нам спільно разом з ним», – зазначив о. Іван.

Єпископ-помічник Львіської архиєпархії УГКЦ кир. Володимир Груца пояснює, що в часі страдецької прощі Церква в особливий спосіб згадує і відзначає роль мирян, які складають основу християнської спільноти.

«Ця проща буде приурочена Дню мирянина, бо блаженний Володимир Прийма був мирянином і є покровителем всіх мирян. Ми привикли, що святі – це священики, монахи, єпископи, тощо. Здебільшого таких проголошують, але сьогодні, як ніколи, дуже важливо збагнути покликання мирян до святості. Ми дуже потребуєм святих лікарів, вчителів, чиновників, тощо. Ми хочемо звернути на це увагу і заохотити до молитви за заступництво блаженного Володимира Прийми як гарного прикладу за життя мирянина і його наслідування Христа», – розповів кир. Володимир Груца.

Також страдецька проща віддає належну шану священномученику о. Миколаю Конраду, який усвідомлюючи небезпеку загибелі, все ж вирушив з Євхаристійним Христом (св. Причастям) до потребуючої і таки був замордований енкаведистами разом з блаженним Володимиром. Символізм цих двох постатей є особливо важливим для нашого часу оскільки засвідчує нерозривну єдність духовенства та мирян у Христовій Церкві.

Іван Колтун також додав, що на прощі,я к і щороку можна буде скласти присягу на відречення від алкоголю на рік.

«Після божественної літургії кожного року в нас є присяга відречення від алкоголю. Близько 2 тисячі людей складає цю присягу на рік за свої рідних, близьких, які потерпають від цієї недуги. Ми заохочуємо людей брати активну участь у цій присязі, бо направду є багато зцілень і оздоровлень», – додав парох села Страдч.

В свою чергу прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ Павло Дроздяк заохотив всіх вірян долучатися до прощі, адже сьогодні це нас всім дуже потрібно.

«Дуже важливо нам всім об’єднатися у спільній молитві. Розуміючи ті речі, що коли ми відкриваємо стрічну новин кожного дня, на привеликий жаль, ми зустрічаємося зі смертями, трагедіями, які є шокуючими для кожного з нас. І це, насправді, сигнал, щоб ми переглянули своє життя, щоб ми вийшли з себе і знайшли себе у місці, де небо поєднується із землею, у Страдчі. Ми запрошуємо всіх вірян на цю прощу, щоб випросити у Господа Бога ті ласки, які для кожного з нас є дуже потрібними», – сказав Павло Дроздяк.

Програма прощі:

9:00 – З’їзд прочан у с. Ямельня на місці мученицької смерті блаженних священномученика Миколая Конрада та мученика Володимира Прийми;

10:00 – Молебень до страдецьких блаженних;

11:00 – Піша хода до площі біля підніжжя Страдецької гори;

12:00 – Архиєрейська Божественна Літургія (очолює Блаженніший Святослав);

Присяга відречення від алкоголю;

Молитва на освячення всякої речі;

Похід до парафіяльної церкви та молитва до страдецьких блаженних;

Хресна дорога.

Фото: www.ugcc.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *