ОСТАННІ НОВИНИ

Довічні пенсії суддям не зменшать?

|

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів, встановлення максимального розміру такого утримання, припинення його виплати суддям у відставці на період їх роботи на певних посадах. Відповідне рішення Конституційного Суду оголосив сьогодні голова КС Юрій Баулін, повідомляє Укрінформ.

суд

«Визначити такими, що не відповідають Конституції України положення частини 3, статті 141 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року № 2453-VI у редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення від 2 березня 2015 року» № 213-VIII», – зазначив він.

За словами голови КС, суд постановив, що щомісячне довічне грошове утримання виплачуватиметься судді у розмірі 80 відсотків грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді.

«За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2 відсотки заробітку, але не може бути більшим, ніж 90 відсотків зарплати судді, без обмеження граничного розміру щомісячного довічного грошового утримання. У разі зміни грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді, здійснюється перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання», – сказав Баулін.

За його словами, КС також постановив, що не підлягає застосуванню положення пункту 5, розділу ІІІ «Прикінцеві положення» про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення від 2 березня 2015 року № 213-VIII в частині скасування з 1 червня 2015 року норм щодо призначення щомісячного довічного грошового утримання відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *