ОСТАННІ НОВИНИ

Поляків закликають встановити спільний День пам’яті жертв польсько-українського конфлікту

|

Глави Церков, колишні Президенти України та відомі державні і громадські діячі, інтелектуали скерували звернення до державного керівництва Польщі і польського суспільства, з нагоди встановлення спільного Дня пам’яті жертв польсько-українського конфлікту. Про це Львівському порталу повідомили у Ініціативі першого грудня.

Польща

Українці підготували звернення примирення та мудрості напередодні роковин Волинської трагедії, щоб «не допустити мови ворожнечі, яка може підмінити християнські почуття прощення і порозуміння».

Зокрема польських партнерів закликають утриматися від нерозважливих політичних заяв з приводу минулого, які можуть використати треті сили для загострення польсько-українських відносин.

Замість окремих національних актів, вони запропонували повернутися до традиції спільних двосторонніх державних відозв та разом встановити єдиний День пам’яті за жертвами польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни.

Під зверненням поставили підписи глави церков — Святіший Філарет та Блаженніший Святослав (Шевчук), колишні президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, а також В’ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Данило Лубківський, Дмитро Павличко, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський.

«Особливим болем і для України, і для Польщі залишається трагедія Волині і польсько-українського конфлікту в роки Другої Світової війни, в проваллі якого було знищено тисячі невинних братів і сестер. Убивство невинних людей не має виправдання. Просимо прощення за вчинені злочини і кривди – це наш головний мотив. Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас, — це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру і порозуміння», — наголошуються у зверненні.

«Напередодні меморіальних подій, що з липня розпочнуться в обох державах, закликаємо повернутися до традиції спільних парламентських відозв, які не розділятимуть, а об’єднуватимуть нас у покаянні і прощенні. Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити спільний День пам’яті за жертвами нашого минулого і віри у неповторення зла», — пропонують у зверненні.

Повний текст звернення дивіться ТУТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *