ОСТАННІ НОВИНИ

Щоб зупинити незаконну вирубку лісів потрібно синхронізувати дії трьох міністерств та Академії наук, - міністр екології

|

«За виробкою лісу стоїть величезний економічний інтерес. Я думаю, що прийшов час серйозніше поставитися до збереження лісів, національних парків та заповідників. Скажімо, я зініціював після свого візиту до Карпат розгляд цього питання на засіданні Кабінету міністрів», – заявив в інтерв’ю Львівському порталу міністр екології та природніх ресурсів України Остап Семерак.

261

«Я відчуваю повну підтримку і від прем’єр-міністра, і від моїх колег з уряду. Відповідні доручення були надані, закінчила працювати робоча група в Мінприроди, є пропозиції від Держлісагенства. Хотів би наголосити, що з певного часу лісове агентство не підпорядковується Міністерству екології, а підпорядковується міністерству аграрної політики. Тому, на жаль, поки відбуваються міжвідомчі погодження, втрачаємо темп реформи», – наголосив міністр.

Урядовець підкреслив, що по вертикалі Мінприроди заборонено видавати будь-які дозволи і зупинені дії вже виданих раніше дозволів на санітарну вирубку лісу.

«Управлінням лісовим господарством займаються декілька міністерств. Міністерство екології управляє природно-заповідним фондом, національними парками. Там ці вирубки відбувались, і наслідки цього я бачив на власні очі. Далі маємо агропромислове міністерство, яке має в своєму підпорядкуванні державне лісове агентство. І цей центральний виконавчий орган влади і є основним лісокористувачем. Третє – це є міністерство оборони, яке в своєму підпорядкуванню має так звані військові ліси. Під час мого візиту до Львова голова обласної адміністрації Синютка звернув мою увагу на безчинства в Сколівському військовому лісгоспі, зокрема, на державному підприємстві «Івано-Франківський ліспромкомбінат». Тобто підприємство, яке зареєстроване в Івано-Франківській області і підпорядковується міністерству оборони, здійснює тотальну вирубку лісів на Сколівщині. Я провів відповідну зустріч з міністром оборони і він створив робочу групу, яка їде туди перевіряти. Керівника еко інспекції теж мають включити в цю робочу групу. І четверте відомство, яке має в своєму підпорядкуванні лісове господарство, – це Академія наук», – пояснює Остап Семерак.

За його словами, вирішити проблему з незаконними вирубками лісів можна, якщо всі ці відомства по своїй вертикалі дадуть вказівки та накази, як це було зроблено  по Міністерству екології.

«Це принаймні дасть змогу тимчасово зупинити масову вирубку, допоки ми не напрацюємо системного підходу до вирішення проблеми», – резюмує міністр екології.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *