ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк визначив найкращі монети року

|

У п’ятницю у Національному банку України відбувся завершальний етап щорічного конкурсу «Краща монета року України» серед монет, які офіційно введені в обіг Нацбанком України з 1 січня до 31 грудня 2015 року. Про це пише на сайті Банку, передає кореспондент Львівського порталу.

кращі монети1

Конкурс проводився у два етапи. Переможців конкурсу визначали в таких номінаціях: «Краща монета року», «Унікальне ідейне рішення» та «Найкраще художнє рішення».

«За доброю традицією, яка склалася з 2005 року, ми щорічно обираємо кращу монету. Національний банк плідно працює у напрямку розширення палітри нашої продукції, в тому числі за рахунок нових технологій. І з кожним роком, інтерес до вітчизняної нумізматичної продукції зростає не тільки в Україні, а й за кордоном», – зазначив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.

кращі монети

Він розповів, що з 1995 року Національний банк України увів в обіг понад 680 пам’ятних монет. Щороку в середньому випускається 35-40 видів пам’ятних монет, зокрема у минулому році уведено в обіг 37 пам’ятних монет (32 найменування), з яких 14 срібних, 22 з нейзильберу та одна біметалева. Загальний тираж пам’ятних монет у 2015 році сягнув 961 тис. шт.

Конкурсна комісія, до складу якої ввійшли фахівці Національного банку України, Банкнотно-монетного двору Національного банку України, члени Експертної ради з питань дизайну пам’ятних монет України та представники нумізматичних організацій, шляхом таємного голосування визначили переможця Конкурсу в кожній номінації.

За результатами таємного голосування перемогу присуджено таким монетам:

  • у номінації «Краща монета року» – «Київський князь Володимир Великий», автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук;

кращі монети2

  • у номінації «Унікальне ідейне рішення» – «Богдан Хмельницький», автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук;

кращі монети3

  • у номінації «Найкраще художнє рішення» – “Київський князь Володимир Великий”, автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

кращі монети2

Фото: bank.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *