ОСТАННІ НОВИНИ

Жоден поліцейський, який не пройшов атестацію, досі не звільнений, – Шелестак

|

Працівник поліції, який під час атестації отримав «четвірку», має бути звільнений з посади впродовж п’яти робочих днів. А той, хто отримав «двійку» – підвищеним. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила член атестаційної апеляційної комісії південного регіону Національної поліції України Наталія Шелестак, передає Львівський портал з посиланням на Львівський прес-клуб.

поліція

Власне, про це йдеться в наказі № 1465  Міністерства внутрішніх справ від 17.11.2015 року «Про затвердження Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських».

«Жоден з тих осіб, яким поставили «четвірки» первинні комісії, і яким ці оцінки  підтвердили члени атестаційних комісій, не звільнені. Хоча, згідно з 14 пунктом цього ж наказу, їх мали звільнити з роботи впродовж п’яти днів», – каже вона.

За словами громадської активістки, багато хто з поліціянтів, які не пройшли атестацію, подавали апеляції і, навіть, зверталися до суду з позовами про неправомірність рішень атестаційних і апеляційних комісій.

«Так, суди змінюють наші рішення. Але не звільнені і ті, хто не подавав ані до суду, ані на апеляцію», – каже вона.

Також, вона зізналася, що дуже мало поліціянтів отримали «двійки». Більшість працівників отримали «одиниці», тобто їх рекомендували залишити на тих посадах, які вони вже посідають, або ж рекомендували понизити на посаді з оцінкою «трійка».

Наталія Шелестак уточнила, що переатестація для поліціянтів триває в кілька етапів. Спочатку вони проходять два комп’ютерних тестування зі спеціалізації та – на загальний розвиток.

«Для слідчих є свої тести, для оперативних працівників – свої. Тобто для кожної спеціальності – свої. Сумарно на цих тестуваннях можна набрати 120 балів. Проте той, хто набрав менше, ніж 60 балів, права на апеляцію не має», – розповідає вона.

Потім поліціянт проходить співбесіду з членами атестаційної первинної комісії. При цьому, працівникові поліції можуть запропонувати пройти процедуру на поліграфі.

«Це робиться для уточнення деяких моментів. Атестований має право відмовитися. Але тоді його відмова вплине на рішення комісії», – наголошує активістка.

Вона зауважила, що працювала в апеляційній комісії, куди зверталися вже ті, кого відсіяла атестаційна комісія. І дуже часто – було за що.

«До нас прийшов слідчий з 15-річним стажем, який не знав, що таке склад злочину. Він не зміг відрізнити крадіжку від розбою», – розповіла Наталія Шелестак.

Довідка

Згідно з наказом № 1465 Міністерства внутрішніх справ від 17.11.2015 року колишнім міліціонерам виставлять оцінки: від одного до чотирьох балів за такими критеріями:

1) займаній посаді відповідає;

2) займаній посаді відповідає, заслуговує призначення на вищу посаду;

3) займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність;

4) займаній посаді не відповідає,підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *