ОСТАННІ НОВИНИ

Сенсаційна археологічна знахідка: у Києві відкопали частину палацу князя Володимира

|

Під час ремонту сходів біля Десятинної церкви (на розі Володимирської та Андріївського узвозу) відкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі. Про це повідомляє Сегодня.

1463471539-2917

Палац був знайдений під час ремонту сходів. “Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю. Для чого її використовували, точних даних немає, але імовірно – для прийомів гостей та проведення урочистих прийомів високого рівня, тому є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир”, – розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.

1463471570-3935

За його словами, фундамент палацу – дуже цінний для історії Києва, оскільки об’єкт є найдавнішим кам’яним спорудженням періоду Київської Русі у Східній Європі, який можна побачити! (Фундамент Десятинної церкви засипаний, а територію в минулому році облагородили).

Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту – близько метра. “Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об’єктом для туристів”, – продовжив Козюба.

На об’єкті будівельники також знайшли людські кістки. “Знайдено 15 окремих фрагментів кісток. Це природно, адже навколо Десятинної церкви в XVII-XVIII століттях було величезне кладовище. Під час дореволюційних розкопок там було знайдено близько 500 поховань, а в 2005-2011 рр. – ще більше сотні, тому це кістки від зруйнованих поховань на цвинтарі, яке було в три яруси”, – пояснив археолог.

Відновлення забору фінансує один з київських меценатів (вартість понад 10 млн грн), і він не проти сплатити ще й музеєфікацію унікального палацу. “Меценат готовий додатково профінансувати музеєфікацію. Але висновки археологів та інших фахівців ми поки ще не отримали і без їх протоколів та рішень ми не можемо нічого починати робити”, – пояснює голова громадської організації “Андріївсько-Пейзажна ініціатива” Марина Соловйова.

У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, в кілька сотень тисяч гривень. За словами Соловйової, завершити відновлення паркану і сходів планують в кінці червня.

“Фахівці музею історії Десятинної церкви вже розробили концепцію музеєфікації, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців, а після отримання проектної документації від замовника потрібно ще визначити, у кого на балансі буде цей об’єкт. А поки питання ще не вирішився, фундаменти потрібно зберегти від руйнування”, – сказали нам в КМДА.

Фото: Сегодня

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *