ОСТАННІ НОВИНИ

У Києві вкрали «Апостол» Федорова

|

Перша друкована книга в Україні, стародрук «Апостол» Івана Федорова 1574 року, який було надруковано у Львові, зник з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки імені В.І. Вернадського. Про це повідомляє Радіо Свобода.

apostol

За словами директора НБУВ Володимира Попика, за цим фактом відкрите кримінальне провадження.

«Ми з органами розшуку контактуємо, але розголошувати подробиці я не буду», – сказав він.

Водночас у прес-службі головного управління національної поліції у місті Києві повідомили, що заява про зникнення стародруку з бібліотеки не надходила.

За словами завідувача Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександра Морозова, з Міністерства культури надходили застереження щодо можливості викрадення стародруків.

«Серед видань, що збереглися, ця книга є раритетною. Тому про крадіжку варто розголошувати, аби привернути увагу до пильнішого зберігання рідкісної літератури»,– додав він.

Видання «Апостол» має велику наукову й історичну цінність, є першою друкованою книгою в Україні. Відомо про понад 90 примірників цього видання. Книга містить церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських».

Як зазначив у коментарі Львівському порталу історик «Львівскої політехніки» Іван Хома, вчинити крадіжку міг тільки хтось із працівників бібліотеки.

«Таку книгу вкрасти не так просто. Гадаю, до цього причетних хтось із працівників бібліотеки. «Апостол» є тільки в декількох примірниках, тому можна зробити припущення, «що замовив» книгу якийсь колекціонер, і знайти її тепер буде вкрай важко», -сказав він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *