ОСТАННІ НОВИНИ

Поморянський замок 16-17 ст. вивозять на сміття

Ірина ЛИСАК, для Львівського порталу

|

Понад 15 кубометрів (три причіпи трактора) фрагментів декору, фасаду, цегли Поморянського замку – пам’ятки національного значення XVI-XVII ст. без дозволу та присутності кваліфікованих осіб вивезли минулого тижня. Понад те, усі учасники «акції з прибирання» в один голос запевняють, що це «сміття» ані історичної, ані культурної цінності не становить.

Про вияв вандалізму щодо пам’ятки національного значення – Поморянського замку, що на Золочівщині, повідомили волонтери, учасники Інтернет-спільноти «Я – Поморянський замок». За їхніми словами, 27 квітня на територію замку із спеціальною технікою (екскаватором та трактором з причіпом) приїхали невідомі та почали вантажити цеглу та елементи фасаду замку, який завалився разом з дахом рік тому.

На прохання місцевих активістів показати дозвільні документи на проведення подібних робіт, організаторка «акції» Ганна Гаврилів сказала, що має «усні дозволи». Коли ж хлопці почали знімати та фотографувати роботи, відреагувала агресивно.


На відео – роботи на території Поморянського замку 28 квітня.

Учасники спільноти «Я – Поморянський замок» одразу звернулися у відділ охорони історичних пам’яток Львівської облдержадміністрації , на балансі якого є замок. Керівник відділу Ігор Амбіцький одразу скерував два електронні листи на адреси представника в Золочівській РДА та голови селищної ради. За словами представниці Золочівської РДА, роботи того ж дня припинилися. Однак, як повідомили мешканці Поморян, наступного дня їх знову продовжили.

Загалом за два дні «розчищення завалів» замку вивезли три тракторні причіпи. Так званим «сміттям» замку засипали … дорогу біля селищного кладовища! Також купи цегли із замку лежать на території Поморянського професійного ліцею. До слова, техніка, якою вантажили та вивозили «сміття», перебуває у розпорядженні цього ліцею.

 

1

Цеглою із замку залатали діри на сільській дорозі

 То хто ж затіяв це варварство?

Як стало відомо, «акцію» організувала менеджер проектів ГО «Україна-Європа-Світ» Ганна Гаврилів. Активістам спільноти «Я – Поморянський замок», які вже протягом кількох років намагаються врятувати замок від руйнування (проводять акції з прибирання ПОБУТОВОГО сміття, збирають гроші благодійників, привертають увагу влади до проблеми замку) Ганна Гаврилів відома тим, що допомогала подати заявку на отримання гранту Посольства США в Україні від фонду зі збереження культурної спадщини на реставрацію замку, оскільки спільнота не є юридичною особою, а пані Гаврилів має досвід та відповідні документи для подання заявки. Приблизна сума гранту «Великий проект» – 750 тис. дол. США.

Однак, за словами співорганізаторки спільноти «Я – Поморянський замок» Анни Коржевої, на цьому їхня співпраця закінчилася, а до вивезення так званого «сміття» 27 та 28 квітня спільнота жодного відношення не має.

1 (2)

Цією технікою цінні артефакти вивозили на сміття

Ми поцікавилися у Ганни Гаврилів, чи має вона дозвіл на подібні роботи. Замість необхідного документа, який видає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини (Міністерство культури України) на підставі погодженої з ним науково-проектної документації, пані Гаврилів показала лист від Департаменту архітектури та розвитку містобудування, у якому департамент не заперечує проведення вишукувальних та підготовчих проектних робіт для виведення Поморянського замку з аварійного стану, а також Реставраційне завдання на розробку науково-проектної документації. Однак жоден з цих документів не дозволяє проводити консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, розчищання завалів замку чи вивезення будівельного матеріалу.

Міністерство культури України застерігало про кримінально чи адміністративну відповідальність

Понад те, у листі Міністерства культури України щодо погодження реставраційного завдання, яке надійшло на адресу ГО «Україна-Європа-Світ» 14.03.2016 року зазначено, «що за невиконання вимог законодавства у сфері охорони  культурної спадщини винні особи можуть бути притягнуті до кримінальної чи адміністративної відповідальності. Зокрема Ч.3 ст. 298 ККУ вказує, що руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин, вчинені щодо пам’яток національного значення, караються позбавленням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

Ігор Амбіцький, начальник відділу охорони історичних пам’яток  ЛОДА зазначив, що жодних дозволів на проведення подібних робіт відділ не давав. Та й не міг давати.

«Ми маємо у програмі на цей рік виділено 700 тисяч на виготовлення проектної документації на виведення з аварійного стану об’єкта та здійснення першочергових протиаварійних робіт. Це відбудеться після проведення тендеру, на якому виберуть переможця на проектування, переможця на проведення робіт і після того укладемо угоду на виконання згаданих робіт», – зазначив Ігор Амбіцький.

Сміття чи артефакти?

Щодо цінності вивезеного «сміття», то і Ганна Гаврилів, і директор Поморянського професійного ліцею Віктор Гріщенко вважають, що на їхню думку, жодного історичного значення воно не має.

«Більші куски каменю та цегли ми поскладали на купки на території замку, решту «будівельного сміття» вивезли, – розповіла Ганна Гаврилів.

До слова, наявність куп цегли з Поморянського замку на території ліцею його директор заперечує.

Один з організаторів спільноти з порятунку замку «Я – Поморянський замок», член Спілки архітекторів України Володимир Іванович Сколоздра зауважив, що «артефактами є кожен елемент художнього оздоблення замку, якими є білокам’яні карнизи, ракушка (елемент декору) і безліч оздоблювальних білокам’яних елементів, які можна було би використати при реставрації замку».

2 (1)

У Золочівській районній раді нам пообіцяли, що під час найближчої сесії буде створена комісія, яка перевірить ситуацію і дасть їй правову оцінку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *