ОСТАННІ НОВИНИ

Селянам пропонують життя без газу: Львівщина обурена

|

Львівські села обурені пропозицією віце-прем’єра  Павла Розенка щодо відключення газу сільському населенню. Про це Львівський портал дізнався, поспілкувавшись із головами сільських та селищних рад області.

газ

«Я би бажала, щоб Розенко поїхав у ті села, які газифіковані, і пожив там, а потім відключити йому газ.  І нехай він подивиться, як то буде виглядати. А що робити? Якщо люди роками звикли до газифікації, з 1960-го року у нашому селищі газифіковані будинки. І через 46 років взяти і відмовитися від газу?  Люди і так економлять: і дровами палять, і каміни побудували, і печі не викидали.  Але бодай хоч їсти зварити на газовій плиті – це є сила. То  що вже село має чисто залишитися без всяких комунальних послуг? То дивно!», – обурилась у коментарі Львівському порталу керівник Краковецької селищної ради Ольга Мамчур.

О. Мамчур переконана, що  така ідея представника уряду є немислимою.

«Я вважаю, що такі речі не можна робити. Не можна! Людина напрацюється в полі й прийде додому, щоб помитися в теплій воді, приготувати їсти і повинна шукати дрова, будувати піч, топити? То немислимо!», – резюмувала вона.

Схожої позиції дотримується і голова села Пониква Бродівського району, член партії “Батьківщина” Петро Дзьоба. Він вважає неприпустимим казати селянам про відмову від газу і не запропонувати жодної альтернативи.

«Віце-прем’єр міг спочатку поцікавитися, скільки людей в селі користуються газом? Чи є  якась альтернатива, щоб замінити його і чи це можливо сьогодні? За стільки років, коли  люди в селі не мають печі. Як вони можуть відмовитися? Щоб відмовитися, треба готувати років 5 людей до того і надавати їм якісь преференції», – зазначив він.

Петро Дзьоба підкреслив, що селяни не готові до такого кроку і не мають жодних замін газу.

«У селі користуються газом 90%… По-перше, люди не мають твердого палива, тільки брикети є. Нема пресованих якихось відходів, якими можна було б опалювати. Дрова собі не всі можуть дозволити. Якщо раніше машина дрів коштувала тисячу гривень, то сьогодні – три тисячі. Люди не спроможні приїхати, привезти, порубати… Він (міністр-ред.) тим не цікавився. В селі дуже багато старих, одиноких людей. То є в принципі неможливо. До такої реформи треба готуватися, а не спонтанно таке робити», – підсумував сільський голова.

Як відомо, 5 травня віце-прем’єр України Павло Розенко під час ефіру на одному із телеканалів  заявив, що українські села мають подумати над тим, щоб відмовитись від газу.

“Для жителів сільських територій перспективно в плані енергозбереження. Так, це радикальний крок … але необхідно думати над відмовою від споживання газу”, – сказав віце-прем’єр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *