ОСТАННІ НОВИНИ

Мар’яна Кавин: «Ми живемо по законах, про які ще не знаємо»

|

Директор Західної консалтингової групи Мар’яна Кавин про зміни у Податковому кодексі України стосовно оподаткування зарплат:

Кавин

«До 1 січня 2016 року для того, щоб людина тримала 1000 гривень на рахунку мало би бути 1700 грн. З 1 січня для того, щоб людина отримала ту саму тисячу гривень на рахунку мало би бути 1520 гривень. Різниця не велика, але якщо брати на більш високих зарплатах, звичайно що це буде більш відчутно. Якщо говорити по податках, то є три податки, якими оподатковується зарплата: військовий збір, податок фізичних осіб і Єдиний соціальний внесок.

Військовий збір залишився 1,5%.

Податок доходів фізичних осіб до 1 січня складав 15% ,якщо заробітна плата не перевищувала 10 мінімальний зарплат, і якщо перевищувала – 20%.

У середньому, єдиний соціальний внесок становив близько 42% ,  1 січня – 22%, і він сплачується лише роботодавцем.

Я знаю про підприємства, які  у зв’язку із зменшенням оподаткування збільшили заробітні плату на 10%.

Зміни в оподаткування вносяться із швидкістю світла. Це заважає говорити про будь-який бізнес. Такі зміни вносяться в липні, в період, коли квартальна звітність уже подана, День бухгалтера 16 липня відсвяткували, всі пішли у відпустку; і в грудні, а саме 28 грудня, при чому зміни публікують 10 січня. Так і виходить, що ми живемо по законах, про які ще не знаємо.

Тільки тоді, коли буде впевненість платників податків, що кожна сплачена гривня дійсно буде раціонально розподілена в бюджеті, тоді не буде йти мова про мінімізацію. Бо сьогодні частенько відбувається мінімізація, яка називається словом оптимізація.

З боку держави є стимулювання, щоб заробітні плати були офіційно високі. А саме: до 1 січня величина в межах 17 прожиткових мінімумів не оподатковувалася вище цієї суми Єдиним соціальним внеском.  З 1 січня цю величину збільшили, і це є 25 прожиткових мінімумів, що становить близько 43 тисяч грн. Тобто, якщо зарплата нарахована 40 тисяч, то лише 34 буде оподатковано Єдиним соціальним внеском 22%».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *