ОСТАННІ НОВИНИ

В ООН не змогли прийняти жодного рішення по Донбасу

|

Засідання Радбезу ООН у четвер закрили, так і не затвердивши підсумкового тексту заяви для преси. Про це повідомляє Еспресо.TV.

OON

Під час засідання Ради Безпеки ООН відбулася словесна перепалка між замглави МЗС України Вадимом Пристайком і постпредом РФ в організації Віталієм Чуркіним через текст заяви для преси, запропонованого російською делегацією.

Заява, за словами Чуркіна, містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених мінськими домовленостями, а також заклик Радбеза до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.

У відповідь Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Що ж стосується заяви по Одесі, то він запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.

Після цього сторони обмінялися кількома репліками, в яких представник РФ в ООН знову звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах протестуючих на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем.

Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того, український дипломат нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 (що викарбовано на випущеної за підсумками анексії Криму медалі “За повернення Криму”) – а це за день до підписання згаданих домовленостей, що може свідчити про те, що РФ заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи ні на які угоди.

У свою чергу, представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. А за словами представника Франції, запропонована Росією заява не охоплює всі події, і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *