ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшановують жертв масових депортацій та операції «Вісла»

|

Сьогодні, 28 квітня, у Львові вшановують жертв масових депортацій українців у ХХ столітті та 69-ті роковини початку операції «Вісла». Львівський портал поспілкувався з очевидцем подій, головою Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Михайлом Шпаком.

visla

За словами Михайла Шпака, масова депортація українців розпочалася у 1939 році.

«Велика депортація українців з етнічних земель почалася у 1939-ому, друга хвиля – у 1945-ому. Під час операції «Вісла» депортовували вже злишки корінного українського населення», – розповів він.

Також очевидець подій розповів про свої спогади тих страшних днів.

«Мені було 12 років, тому я вже розумів, що відбувається. До нас приходили додому з автоматами і вивозили. В кого був кінь та фіра, могли скинути всі свої пожитки та втекти. На жаль, у багатьох такої можливості не було», – додав він.

Михайло Шпак переконаний, що звірства депортацій не виправдали себе та ще більше зміцнили українців.

«Ми змогли вижити, а також створити потужну діаспору. Ми все пам’ятаємо і не збираємося забувати жертв тих страшних подій. Щиро сподіваюсь, що такого більше ніколи не буде», – зазначив Михайло Шпк.

Довідка:

Операція «Вісла» – етнічна чистка, здійснена 1947 року (початок – 29 березня) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі, Чехословаччини. Полягала у примусовій депортації (виселенні), з використанням збройних сил вказаних країн, українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині.

Фото: ukraina.find-forum.net

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *