ОСТАННІ НОВИНИ

Нова архібудінспекція у Львові не допоможе в боротьбі зі скандальними будівництвами, - активістка

|

Новостворена Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові не вирішить питань із скандальними забудовами, а лише ускладнить це питання. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила активіст ГО «Народна дія» Олеся Дацко.

будівництво

За словами активістки, ще при створенні цієї структури до неї виникали юридичні питання.

дацко«Ще коли створювали цю Інспекцію у Львові, я сказала, що ця постанова Верховної Ради, якою передбачено її створення – це юридично некоректно. Тобто це є державна інспекція, яка є органом місцевого самоврядування. Державна влада і місцеве самоврядування в Україні є розділеними, і вони не суміжні. Якщо це комунальна Інспекція,  вона би мала мати статус комунальної. Якщо вона державна, то вона би мала фінансуватись із державного бюджету. Якщо хтось дуже захоче, то легко зможе скасувати будь-яке рішення цієї Інспекції, бо вона по своїй суті – неправильна»,  -заявила Олеся Дацко.

Також вона наголосила, що повноваження Інспекції у Львові будуть досить вузькими, відтак боротися із скандальними будівництвами структура навряд чи зможе.

«До компетентності цієї архібудінспекції будуть відноситися об’єкти 1-3 категорії складності (керівник ДАБІ О. Кудрявцев заявив, що 1-4 – ред.).  Бо коли йде будівництво 4-ї категорії складності , мусить отримуватися дозвіл у Києві. Реально сьогодні, коли це 4 або 5-та категорія, то реєструється не декларація, а отримується дозвіл в київській ДАБІ, і тут нічого не змінилося. 1-3 категорія – це приватні будинки, фактично до 9 поверхів. Якщо взяти Львів, то історичний ареал – це 4-та категорія, все, що вище 9 поверхів – це, зазвичай, теж 4-та категорія. Тобто фактично компетенція Львівської Інспекції ДАБК буде малоповерхові будівництва на околицях Львова», – наголосила вона.

Також О. Дацко додала, що новостворена Інспекція тане ланкою у переводі «стрілок» у питання відповідальності за незаконні будівництва.

«Я думаю, вона взагалі нічого не вирішить, тільки ускладнить питання, хто і за що має відповідати. Тобто, хто має право зупиняти такі будівництва – це буде перевід стрілок з обласної  інспекції на міську, з міської на Київ. І далі ми не будемо знати, хто має зупинити якесь незаконне будівництво, і до чиєї компетенції воно  належить», – резюмувала вона.

Як повідомляв раніше Львівський портал, у Львові 29 квітня почне працювати Інспекція ДАБК – орган, що має контролювати усі будівництва 1-4 категорії у місті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *