ОСТАННІ НОВИНИ

Гройсман пообіцяв встановити єдину ціну на газ та скасувати оподаткування пенсій

|

Уряд встановить єдину ціну на газ для населення, підвищить соціальні стандарти та відмінить оподаткування пенсій. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє Львівський портал з посиланням на прес-службу Кабміну.

Гройсман

“Переконаний у тому, що ми у цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави”, – зазначив Володимир Гройсман, зауваживши, що рішення про запровадження єдиної ціни на газ відповідає міжнародним зобов’язанням України у рамках Меморандуму про співпрацю із Міжнародним Валютним Фондом.

“Саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 млн. споживачів”, – зазначив Прем’єр-міністр, нагадавши, що ціна на газ досі становила 7200 грн. та не була економічно обґрунтованою. Відповідно до рішення, яке пропонується розглянути, вона буде зменшена до 6879 грн.

Володимир Гройсман зазначив, що прийняття рішення про запровадження єдиної ціни на газ дозволить побороти корупцію. “Ціни, які були не економічно обґрунтованими, завжди дотувала держава. І тут не було жодної соціальної справедливості: багаті споживали газ задешево, і бідні. Люди сплачували свої податки до Державного бюджету, Державний бюджет брав цей ресурс і направляв його на дефіцит Нафтогазу. Але навколо цих речей, завжди були оборудки, які приносили мільярдні доходи тим, хто мав справи на газовому ринку”, – наголосив Голова Уряду.

“Ми маємо припинити цю несправедливість. Ми маємо потурбуватися за кожного громадянина України, якому сьогодні важко. І система субсидій буде настільки ефективною, що від цих змін, ті, хто не має високого доходу, будуть захищені державою адресно”, – зазначив він.

Одночасно з цим рішення Уряд вносить до Верховної Ради України два законопроекти: про скасування оподаткування пенсій з 1 травня та підвищення соціальних стандартів з 1 грудня не на 6%, як це було заплановано, а на 10%.

“Я переконаний у тому, що ми будемо соціально відповідальними і у майбутньому, і відповідно до зростання економіки, ми завжди будемо розуміти, що нам треба виконувати соціальний контракт перед українцями”, – зауважив він.

Прем’єр-міністр також зазначив, що до початку опалювального сезону будуть знайдені додаткові компенсатори щодо полегшення громадянам навантаження сплати за комунальні послуги.

Запровадження рішення про єдину ціну на газ, що формується виходячи з ринкової ціни на європейських хабах та з урахування витрат на транспортування та податки, стане першим кроком, який дозволить забезпечити прозорість та зрозумілість формування ціни на газ для громадян, зауважив Голова Уряду.

Володимир Гройсман зазначив, що існування різної ціни на газ на внутрішньому ринку завжди було сферою зловживань. Газ, “який був начебто нижчим для населення”, при завищених нормах споживання у домогосподарствах, що не обладнані лічильникам, продавали за комерційною ціною, списуючи його на потреби населення. Бюджетну різницю була змушена компенсувати держава, зазначив Голова Уряду.

“Я переконаний, ці оборудки зробили багатьох відомих людей у нашій країні мільярдерами. Але від того пересічний українець не став багатшим, не став заможнішим. Тому ми зараз будемо все робити для того, щоб соціальна справедливість була встановлена”, – підкреслив він.

Прем’єр-міністр зауважив, що Уряд ставить завдання за цей рік обладнати лічильниками 1 млн. домогосподарств. “Досить розраховувати газ, або його споживання, по нормативам. Кожна людина має тримати об’єктивний облік і знати, скільки вона споживає і за що вона платить. Це питання є невід’ємним у прозорості роботи усього комплексу”, – наголосив він.

Крім того, прийняття відповідного рішення про єдину ціну на газ дозволить забезпечити енергетичну незалежність. “Ми десятиріччями були залежні від російського газу, – зазначив Володимир Гройсман. – Завдання нашого Уряду – зробити все для того, щоб ми були енергетично незалежними без імпортованого газу”.

З цією метою одним з пріоритетів Уряду є збільшення власного видобутку газу, що буде дешевшим за імпортний. За його словами, 50% ціни, який буде видобутий в Україні, буде зараховуватися до Державного бюджету. “Ці кошти будуть направлені через механізм компенсацій і субсидій до українських громадян, а не в кишені тих, хто завжди роками привласнював собі ці кошти”, – наголосив він.

“Ми маємо поставити крапку, стати енергонезалежними, щоб наші діти ніколи не були зв’язані по рукам і ногами тими, хто може їх шантажувати енергетичним впливом”, – підкреслив Володимир Гройсман.

Прозора ринкова ціна на газ також буде стимулювати в Україні активне енергозбереження та створення десятків тисяч робочих місць. Голова Уряду висловив сподівання, що на місцях у секторі житлово-комунального господарства більш активно розпочнеться робота щодо енергоефективності. “Переконаний у тому, що наше зменшення енергоспоживання має відбутися достатньо швидко. Крім того, збільшення видобутку зробить повну нашу незалежність в енергетичній сфері. Тому питання енергоефективності – одне з найважливіших наших пріоритетів у всіх сферах нашого життя у всіх напрямках діяльності нашої країни”, – зауважив він.

Голова Уряду закликав громадян поставитися з розуміння до цього непростого рішення. “Я вірю в те, що ми приймаємо державницьке рішення, що ми здатні забезпечити підтримку тих, то її потребує. Ми поставимо крапку у корупційних схемах на ринку газу і наведемо порядок і відлучимо, тих хто вважав, що це мають бути їхні здобутки, – зазначив Володимир Гройсман. – Ми маємо вивести Україну на якісно новий рівень, який можна визначити рівнем життя людей”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *